Western States – Buud och Elov stoppar Jim?

Det finns väl få löpare som fått så mycket uppmärksamhet för ett misslyckande som Jim Walmsley. Förra året på Western States 100 växlade han upp och lämnade resten av fältet bakom sig och sprang solo större delen av loppet och låg under banrekordsgränsen fram till mile 93 då han sprang fel. Ett episkt misstag som Jim kommer försöka råda bot på till helgen. På lördag kl 14 svensk tid går nämligen starten för ett av världens mest anrika ultratraillopp, Western States 100-miles och på startlinjen står förutom Jim svenskarna Jonas Buud och Elov Olsson.

En tid Jim hoppas putsa med sisådär nästan fem timmar… Foto: Paul Nelson

De senaste dagarna har jag lyssnat på intervjuer och kollat på filmer inför loppet och jag måste säga att jag är riktigt laddad för att följa loppet på lördag. Sagan om Jim är mycket intressant och mer komplex än vad jag anade. Min uppfattning av honom innan är att han verkade väldigt kaxig. Det är han fortfarande men han verkar vara en person som backar upp sin höga målsättningar med resultat. Att han sen dessutom verkar vara genuint intresserad av utralöpningscommunityn och hjälper till på olika lopp var helt nytt för mig. Sen verkar löpning vara en form av räddande ängel som hållit honom vid liv. Lär känna Jim på djupet genom att kolla in den purfärska filmen Lighting the fire – Episode 1: Wrong Turns. Det finns även en lång intervju med Jim på The Ginger Runner som du kan se i klippet nedan.

Jims målsättning för årets lopp är inte bara att slå banrekordet på 14:46 utan att satsa på att springa under 14 timmar. Galet snabbt med tanke på att det är dryga 16 mil och 5000 höjdmeter, snö och brant teknisk terräng som ska avverkas! Dock är det inte bara Jim som satsar på att vinna utan i år har vi även två svenska löpare med som förhoppningsvis kan vara med och tampas om segern. Både Jonas Buud och Elov Olsson gör sin debut i loppet och det ska bli oerhört intressant att följa dem. Speciellt Elov tror jag kan bli en överraskning. Elov har under året pushat för att han ska slå Jim på sitt Instagramkonto så det är upplagt för fight 🙂 Jag pratade lite med Jonas om loppet när jag sprang med honom när han var på besök i Jönköping tidigare i år och han har ju racat mot Jim förut. Både på VM i 100 km och senast i Tarawera i Nya Zeeland tidigare i år. Jonas kommer nog köra sitt eget lopp som vanligt men jag tror Elov kommer satsa mer på att jaga Jim och se var det tar vägen. Så lät det lite när Elov blev intervjuad av irunfar.com tidigare i veckan. Nedan hittar du intervjun både med Elov och Jonas.

Igår släpptes en ny intervju med Jim också men den har jag inte hunnit kolla igenom än. Den hittar du här.

Om man ser till övriga löpare på herrsidan ska det bli spännande att se hur det går för Salomonlöparen Ryan Sandes som flera gånger haft Western States som huvudmål men inte riktigt fått till det. Loppet börjar som sagt på lördag kl 14 svensk tid och då blir ju beräknad målgång mitt i natten så man får vara uppe länge om man vill följa loppet tills någon passerar mållinjen. Bäst är att följa loppet på irunfar eller på loppets egna racesida. Vore riktigt roligt att se både Jonas och Elov i topp 10 eller till och med en seger men skulle jag satsat pengar skulle jag nog sätta dem på Jim. Han har tränat galet mycket och är nog riktigt revanschsugen. På damsidan återvänder tre löpare som vunnit tidigare, Kaci Lickteig, Magdalena Boulet och Stephanie Violett. Det blir nog minst lika spännande att följa deras kamp om segern. De utmanas av segraren från Comrades i år, Camille Herron. Hon kan nog också ro hem det hela om hon hunnit återhämta sig ordentligt.