VivaBarnfötter!

Under juni gick vi och väntade. Och väntade. Planerat datum var den 21:a. Barn #3. Då jag varit föräldraledig i över 1.5 år och lillebror Edvin har börjat bli tillräckligt stor för att kunna gå på lite längre promenader har vi under våren börjat ge oss ut och upptäcka naturen runtomkring Jönköping och speciellt Bondberget. Dit kan man åka snabbt med buss hemifrån oss och där finns HittaUt-kontroller som är barnvänliga. Men i juni tog vi det hela till en ny nivå och började gå motionsspår så min fru Marie kunde vara hemma och vila inför förlossningen. Barnen älskar att följa markeringar och se var stigarna tar vägen och det är väldigt mysigt att sätta sig någonstans och fika längs med vägen. Nedan är lite bilder från våra eskapader.

Oftast går barnen för det mesta, men så fort det kommer en nedförsbacke då är det fullt ös! 🙂 Spåren som vi tar oss an blir längre och mer kuperade och bitvis med riktigt teknisk terräng, både lerigt och passager med massor med rötter och stenar. En vecka gick äldsta sonen Adrian, nyligen fem fyllda, nästan två mil. Inte illa. Och då var det inga flacka stigar utan kuperade stigar på Bondberget, IKHP och vid Hallby.

Jag har länge velat köpa ett par löparskor till barnen, men de är oftast rätt så dyra. Som tur är så dök det upp ett kanonerbjudande igår och faktiskt på de skorna som jag allra helst villa ha, Vivobarefoot Trail Freak Kids. XXL sålde dem för bara 299 kr paret. Spana in länken här om du är intresserad av att köpa till dina barn!

IMG_8038

Vad är då så speciellt med Vivobarefoot? Företaget är en av föregångarna inom barfotalöpning. Redan 2003 fick de patent för sina sulor som är stöttåliga och alla deras skor har ”nolldropp”, dvs ingen höjdskillnad mellan framsula och baksula. Sen utgår de från tre principer som på barnskornas förpackning förklaras med hjälp av monster 🙂 Spana in bilderna på varje monster för en mer detaljerad förklaring. För kortfattad förklaring läs nedan.

Springsteen – Skorna ska vara vida och platta så foten och speciellt tårna får plats ordentligt.

Big Toe Joe – För att stortån som är oerhört viktig vid löpning ska få bra kontakt med marken är sulan mjuk och flexibel.

Sensory Sally – För att fötterna ska kunna känna av underlaget bra är sulan tunn.

Vivoebarefoot är skor som jag länge spanat in för egen del. Har inte riktigt vågat gå all-in på nolldropp än för man behöver träna upp fötterna och sitt löpsteg ordentligt innan man är redo för det. Men det är nog bara en tidsfråga innan jag slår till på ett par egna Trail Freak eller om jag kanske väntar på deras nya trailvariant som Anders Nordström på Art of Running håller på och utvecklar. Ska i vilket fall bli oerhört spännande att testa!

Hur gick det med barnafödandet då? Jo, den 22:a juni fick vi en liten dotter som heter Clara. Idag var vi ute på första promenaden på Bondberget hela familjen och killarna var helt lyriska över sina nya skor! 🙂 Adrians kommentar när vi kommer hem: Pappa, jag har nog blivit lite snabbare idag! 🙂

IMG_8027

Glädje!