VätterVyernas UltraTrail

vvumlogotestlopp

För över ett år sedan fick jag en idé. Bara pang så där. En tanke föddes om att springa till en massa olika ”bergstoppar” runtomkring Jönköping och att göra ett lopp av det. Jag var eld och lågor så där som man kan bli när man får en uppenbarelse och ville arrangera ett lopp direkt. Spånade löpväg i huvudet och planerade. Sen kom ett år med uppstart av Team Nordic Trail här i Jönköping och annat fokus så loppet hamnade lite i skymundan ett tag. Men nu under vintern har jag rekat, finslipat detaljer och till och med kommit på ett namn till hela schabraket 🙂 VätterVyernas UltraTrail!

Vad är nu detta för ett påhitt? Kortfattat så ska loppet gå från Bankeryd via Jönköping till Vista Kulle. Största delen av loppet går på stigar, men vissa partier blir det asfalt och lite grusväg. Skälet till att det heter VätterVyernas är att ni under vägen kommer passera massor med underbara utsiktsplatser där ni bjuds på magnifika vyer av Vättern. Totalt blir hela sträckan ca 52-54 kilometer men det finns möjlighet att springa ca 32 kilometer om man vill också. I år blir det ett testlopp där alla som vill är välkomna att deltaga och tanken är då att man ska se det som ett riktigt långt långpass där vi testar tävlingsbanan och där du förutom att förhoppningsvis ha fått en härligt vacker löptur tillsammans med massa sköna människor också kan få vara med och ge betydelsefull input efteråt. Sen är tanken att vi kör för fullt 2016! Nedan finns en karta på hela sträckan. Det kommer en mer detaljerad så småningom.

KartaLång

När?

Lördagen den 28/3 kl 10.00 startar vi med utgångspunkt Bankeryds kyrka (Karta!)

Hur?

Vi kommer att springa första delen av loppet i två olika grupper. Ena gruppen kommer hålla ca 6.30-7.00 min/km-tempo. Andra gruppen kommer att ligga på ca 7.00-8.00 min/km-tempo. Efter dryga två mil kommer vi in på Södra Vätterleden några kilometer innan Skinnersdal. Därifrån håller vi oss på två vandringsleder tills det bara är ca fem kilometer kvar av loppet. Om det är någon med väldigt mycket spring i benen så kan den få springa i förväg och följa vandringslederna och sen ta sig den sista biten till Vista Kulle med hjälp av karta men det roligaste är om vi håller oss i grupperna.

De som inte vill springa hela sträckan kan springa med till Öxnegården på Bondberget. Det blir ca 32 kilometer. Därifrån går det att åka stadsbussar tillbaka till Bankeryd (Mer detaljerad information om det kommer). Vi kommer att ha en löpare som springer sist och kollar att alla är med fram till Öxnegården och sträckan därifrån till Vista Kulle sen så att alla kommer med. Nedan finns en karta på sträckan till Öxnegården för de som vill springa den.

KartaKort

Energi/Vätska

Det kommer att finnas möjlighet att fylla på vatten vid Öxnegården efter 32 km och vid IKHP vid ca 40 km. Energi får du ha med dig själv, men det kommer att finnas möjlighet att få extra energi utkörd till Öxnegården för den som vill fylla på sina lager. Ta bara med en kasse märkt med ditt namn och lägga sakerna i så ordnar vi resten.

Dusch

Det kommer inte att finns någon möjlighet att duscha, varken vid Öxnegården eller Vista Kulle. Ta med en kasse märkt med ditt namn och lägg ombyteskläderna i den så fixar vi så att den finns vid din slutdestination så att du kan byta om direkt. Viktigt! Se till att ha extra energi i din ombyteskasse så du kan äta något direkt vid målgång.

Transport

Det här är den biten som är lurigast beroende på hur många deltagare vi blir. Möjligtvis kommer det att erbjudas transport för de som springer till Öxnegården, alternativt så får man ta sig tillbaka till Bankeryds kyrka med lokaltrafik. De som springer hela vägen till Vista Kulle kommer vi att fixa så att den som kör bil får skjuts tillbaka. Så åker ni flera i samma bil kan det bli lite väntetid på Vista Kulle medan bilföraren får skjuts tillbaka till Bankeryd och sen tar sig tillbaka till Vista Kulle. Fler detaljer om detta kommer närmare loppet när jag vet lite mer om hur många vi blir och hur många som kan hjälpa till att skjutsa. Vill du hjälpa till att skjutsa? Maila gärna mig på trailupptechloparen@gmail.com 🙂

Banan

Banan består som sagt mestadels av stigar. Vissa partier är väldigt kuperade och det bjuds även på en hel del tekniska stigar. Antalet höjdmeter har vi inte räknat ut exakt, men räkna med 1000+ höjdmeter så har du ett riktmärke att gå på.

Anmälan

Enklast är om du anmäler dig i testloppets Facebookevenemang. Det gör du här! Där kan jag även lätt och smidigt dela de senaste nyheterna och uppdateringarna. Har du inte Facebook så kan du maila mig på: trailupptechloparen@gmail.com

Kostnad

Vi kommer att ta ut en avgift för bensinkostnader som vi kommer få stå för under dagen. Svårt att säga på förhand vad den blir men troligtvis max 30-40 kr per person.

Sponsring

Känner du att ditt företag vill hjälpa till på något sätt vid testloppet? Maila gärna mig på trailupptechloparen@gmail.com

Vad händer nu?

Inom den närmaste tiden så ska jag fixa en detaljerad karta för loppet. Har du några frågor så ta gärna dem i Facebookevenemanget, kommentera här nedan eller maila mig!