UppTech: Salomon S-Lab Sense 4 Ultra SG – Bättre än förra årets succésko?

Jag är oerhört svag för Salomon Sense Ultra-serien. Makalöst komfortabla skor som sitter som en smäck på foten och förra året fick serien ett välkommet tillägg då S-Lab Sense Ultra 3 SG lanserades. SG står för Soft Ground, dvs lera, annat vått och gott som man kan stöta på under sin framfart på stigarna. SG 3 blev snabbt en favorit hos mig och många andra traillöpare. Nu ska vi titta lite närmare på uppföljaren Salomon S-Lab Sense 4 Ultra SG som jag testat rejält, både på tävling och träning.

SSLUSG

Design

Först ut ska vi kolla på vad som skiljer sig jämfört med förra versionen. Rent estetiskt är detta en stor förbättring tycker jag. Den nya minimalistiska designen är oerhört snygg och stilren. Salomons S-Lab-produkter har vanligtvis en gul-röd-blå detalj för att visa att de just är S-Lab, dvs speciellt framtagna av S-Lab-teamet, men oftast har den detaljen inte passat in rent designmässigt, eller i alla fall gjort produkterna mindre stilrena. Att de nu slopar detta på både Sense 4 Ultra SG och vanliga Sense 4 Ultra är ett stort steg framåt designmässigt sett. Skons bakdel är dessutom reflekterande vilket är en snygg detalj, speciellt under vinterhalvårets härliga pannlampslöpning med Team Nordic Trail. Men hur en sko ser ut är inte så oerhört viktigt egentligen, men jag gillar snygga stilrena saker så jag ser det som ett stort plus när skor är vackra att betrakta.

Ovandel

Det är inte bara designen som är ny på ovansidan utan några saker har förändrats. Dels är tåskyddet lite annorlunda samt passformen är lite tightare för att förhindra att man får in smuts. Senseseriens signum har alltid varit att skorna är otroligt sköna och har en fantastisk passform. För egen del är det lite svårt att säga vilken version som känns bäst. En del jag har pratat med föredrar SG3 med motiveringen att SG4 är stelare, men för egen del lutar jag mer åt SG 4, speciellt på de riktigt långa passen. Jag har kört tre ultrapass (42+ km) med skorna och de har fungerat alldeles utmärkt då. Faktiskt var mitt andra löppass med skorna ett socialt långlopp som jag håller i som jag kallar VätterVyernas Ultramarathon där vi springer 54 km och skorna levererade direkt. Inget skav eller liknande. Framfoten är aningen bredare jämfört med SG3 också, vilket också är ett plus på de längre passen. Är man van med att springa med Salomons trailskor tänker man kanske inte på det men Quicklacesystemet (snabbsnörningen) är fenomenalt och har du väl vant dig med det så känns det nästan konstigt att behöva knyta ett par skor på det vanliga sättet.

SSLUSGsula

Sulan

Sulan är stället där det har hänt mest. Dels så används en annan gummiblandning vilket i kombination med den nya designen på dobbarna samt förändringar i dobbarnas mönster gör att greppet har förbättrats i lera och på våt sten. Är det väldigt lös lera och mycket lera kan det hända att man tappar greppet ibland och likadant gäller det att vara försiktig med blöta stenhällar. Salomon har lite kvar innan de når upp till samma grepp på blöt sten som marknadsledande Icebug och deras RBX9-gummi. Kanske kan kommande Salomon S-Lab Speed vara skon som tar igen försprånget? Det förbättrade greppet och förändringarna på ovandelen kommer kanske till priset av lite förlorad smidighet i skorna, men det tycker jag samtidigt vägs upp med en skönare stabilitet och en aningen bättre allroundsko än SG3.

Salomon Stats

Dock skulle jag gärna haft kvar vikten. SG4 är aningen tyngre (264g storlek 42 2/3) jämfört med SG3 (240g storlek 42 2/3). Men de förbättringar som gjorts som medfört ökad vikt skulle jag hellre inte vara utan, SG4 är definitivt en mer hållbar sko och trots jag utsatt den för mer extrema förhållanden sett till väder, underlag och terräng så har den inte slitits ut i samma takt som SG3. Så sett till kostnad per kilometer så är SG4 mer prisvärd.

SG4Sida

Användning

S-Lab Sense 4 Ultra SG är en fantastisk allroundtrailsko och mitt förstaval när det gäller traillöpning när jag vet att stigarna erbjuder lera, teknisk terräng eller väta. Passformen är fenomenal, dock kan en del tycka att skon är lite tight. Droppet (höjdskillnaden mellan fram- och baksula) är på 4 mm och för en ovan löpare kan det ta ett tag att vänja sig att springa med såpass lågt dropp. Jag har använt skorna på tävlingar där vi sprungit genom gyttjehål, små sjöar och överlag i väldigt bökig terräng och skorna har fungerat utmärkt. De dränerar relativt snabbt och jag har inte haft problem med att lera eller smuts har tagit sig in i skon, den hålls effektivt utanför. Nu kommer Salomon S-Lab Speed så det ska bli intressant att se om den kan konkurrera ut SG 4 som favoritsko när det vankas geggfester i höst. Förhoppningsvis kan jag återkomma med en jämförelse i september. För den som är ute efter en sko med högre dropp så kan Salomon Fellraiser (6 mm dropp) vara ett alternativ med liknande egenskaper. Avslutningsvis vill jag varmt rekommendera Salomon S-Lab Sense 4 Ultra SG. Den är dyr, men otroligt prisvärd. Spana in lite bilder från vad mitt par har haft för sig här nedan 🙂

Back to Top