UppTech: Dunjackan som fungerar både till vardags och på långpasset

Det är med stor glädje jag kan presentera ett nytt samarbete på bloggen! Jag kommer att testa och utvärdera saker åt Addnature och först ut är en produkt som du kanske inte i första hand förknippar med traillöpning.

Länge har jag gått och suktat, läst och spanat på olika lätta, packbara dunjackor. Varför? Jo, för att i takt med att jag har utvecklats som traillöpare så har mina träningspass fört mig allt längre ut i naturen. I efterhand har jag insett att jag kanske varit lite väl naiv när det gäller min egen säkerhet. Numer springer jag alltid med förstaförbandslåda och givetvis har jag med säkerhetsfilten som följer med Salomonvästen. Men om oturen skulle vara framme på ett långpass på vintern när man är långt från närmaste civilisation och det är snö och kanske minusgrader. Hur länge håller man värmen då om man skadar foten rejält exempelvis och blir liggande? Lyckligtvis har jag inte behövt prova detta scenario än men nu är jag helt klart väldigt mycket bättre förberedd. Här är min utvärdering av dunjackan Black Diamond Hot Forge Hoody som ska få hänga med på vinterns alla äventyr. Jackan är en av alla i det breda sortimentet dunjackorAddnature.com

Black Diamond Hot Forge Hoody

Black Diamond Hot Forge Hoody

Primaloft Gold Insulation Down Blend, DWR-behandlat dun och syntetfibrer blandat. Pertex Quantum-tyg med DWR-behandling. Läs mer här!

Vikt - 460 gram
DWR-behandlat Dun 70%
Prima Loft-fibrer 30%
Upp till 750 fill power

Jag har aldrig haft någon dunjacka tidigare så därför har jag som den technörd jag är läst på en hel del och grottat ned mig i allt vad fill power och DWR heter och kommit fram till några saker som jag var ute efter när det gällde de egenskaper dunjackan skulle ha. Dels så skulle den vara relativt lätt, varm, ha en luva och gå att packa ned i en Salomon S-Lab Adv Skin3 12Set och helst motstå regn och slask relativt bra. Varför regn undrar du kanske nu? Jo, tyvärr är inte vinter helt förknippat med snö här i Jönköpingstrakterna eller i södra Sverige för den delen. Senaste dagarna kom rapporter från SMHI om att flera slalombackar riskerar nedläggning då snödagarna förväntas sjunka allt mer de kommande åren.

Skälet till att jag fastnade Black Diamond Hot Forge Hoody var i första hand den spännande och unika dun/syntetblandning som Black Diamond kallar Primaloft Gold Insulation Down Blend. Den innehåller 70% vattenavstötande gåsdun samt 30% ultrafina Primaloft-syntetfibrer. Fördelen med detta är att det påverkar jackans egenskaper när den är blöt. Vanliga dunjackor torkar väldigt långsamt vilket inte är så skoj om man råkat skada sig, blir liggande och det regnat exempelvis. Dun- och syntetblandningen ska jämfört med vanligt dun behålla 96 % av sin värmande förmåga när det blir blött, torka fyra gånger snabbare och absorberar en niondel så mycket vatten. Perfekt för svensk vinter i södra Sverige helt enkelt. För en mer genomgående förklaring kan du kolla på filmerna nedan.

Design

Jackan har ett snyggt diagonalt mönster och en bröstficka med Black Diamond-logon. Fickan buktar ut en aning i och med att det blir dubbel fyllning vilket ger ett litet plufsigt intryck vilket är en liten designmiss enligt mig, men det är en smaksak. Man hade kunnat komma runt problemet genom att inte ha dunfyllning i de underliggande panelerna bakom fickan. Kragen på jackan går högt upp i halsen och erbjuder ett bra skydd mot vind och kyla. Detta är ett stort plus och något jag väldigt gärna vill ha på mina jackor. Insidan av kragen är fleecefodrad och det finns också ett litet skydd över dragkedjan för att den inte ska skava.

BD1

Det finns även två relativt stora fickor med dragkedja på varje sida framtill på jackan där man smidigt kan värma händerna om man inte har handskar på sig.

BD2

Dragskon runt midjan går även in i fickan så man slipper att den hänger ned under jackan om man vill spänna åt den mycket, men samtidigt kan det kännas konstigt att ha en bit snöre i fickan. På insidan av jackan finns det två stora fickor där man kan värma saker, exempelvis vantar, om man är ute på vandring eller liknande.

BD3

Luvan är ganska stor och den ska gå att använda över en hjälm om man håller på med klättring och troligtvis fungerar den även över en skidhjälm, men jag har inte testat detta. En av de få nackdelarna jag upptäckt med jackan är att ändarna på luvans dragsko är försedda med plastbitar med hårda, ganska vassa kanter och ibland hamnar de i kläm mellan kragen och min kind eller hals vilket är lite obekvämt. Jag ska testa att klippa av dem och bara göra en knut på snöret istället vilket jag tror kommer att fungera bra.

BD7

Den hårda plastbiten längst ut på luvans dragsko

Jackans tyg består av Pertex Quantum som är ett tyg som ska vara väldigt beständigt trots att det är tunt och mjukt. Det är även DWR-behandlat (Durable Water Reppelency) för att stå emot väta. Jackan är försedd med elastiska ärmmuddar som smiter åt väldigt skönt rutan handlederna och behåller värmen inuti jackan.

BD4

Användning

Jag har använt jackan både till vardags och på långpass. Jackan är oerhört skön och lätt. Inte helt oväntat känns det lite som att gå omkring med ett mjukt duntäcke runt kroppen. Den håller värmen riktigt bra och motstår vind. Att kragen går upp såpass högt i halsen tycker jag är kanon och man behöver inte oroa sig för att bli kall om halsen. Jag har ännu inte kunnat testa hur jackan känns när det är minusgrader ute. Min känsla är att den kommer kännas lite kall då, men ändå tillräckligt för att värma en hel del. Då det varit den torraste hösten i mannaminne eller i alla fall i den här mannens minne så har jag tyvärr inte kunnat hårdtesta jackans egenskaper när den blir blöt. Det kom en regnskur när jag var ute med barnen häromveckan och då kunde man tydligt se hur DWR-behandlingen får vattendropparna att pärla sig och inte tränga in i tyget.

BD5

Jackan går att smidigt rulla ihop luvan och får då plats i det nedersta facket bak på min Salomon S-Lab Adv Skin3 12Set, men det finns dunjackor som går att packa ihop mycket mindre. Nedan kan du se ett litet filmklipp på hur jag viker ihop jackan.

För att verkligen se hur det känns att ha med den på riktigt långa pass så hade jag med den när jag slog nytt distansrekord och sprang över sex mil på Habo UltraTrail. Jag märkte inte av den extra vikten nämnvärt och inpackad i två plastpåsar så höll sig jackan torr trots att jag svettades en hel del.

BD6

BD8

Om man vill helgardera sig mot vintervädret så kan man givetvis att se till att ha med sig en skaljacka med rejält regnskydd också. Kombinationen dunjacka och skaljacka passar dessutom alldeles utmärkt som vinterjacka i alla väder om du inte fryser allt för lätt.

BD7

Avslutningsvis kan jag inte göra annat än att rekommendera dig som traillöpare som gillar att ge dig ut på rejäla rundor att skaffa en lätt, packbar dunjacka. Perfekt för vintern, löpning i fjäll och en massa annat skoj du kan hitta på. Sen är det en stor bonus att jackan fungerar alldeles utmärkt att använda till vardags också. Jag ska försöka skriva ihop en utökad recension av jackans egenskaper när den är riktigt blöt om vi nu konstigt nog kan få några rejäla störtskurar den här hösten samt hur den känns i vinterväder. Förhoppningsvis får vi en riktigt snörik vinter i år.

Alternativ

Givetvis finns det en hel del andra jackor som har liknande egenskaper. Addnature har ett brett sortiment dunjackor som du kan hitta på Addnature.com

Här nedan kan du kortfattat läsa om tre andra jackor som jag spanade på som har liknande egenskaper men som skiljer sig på en del punkter.

Haglöfs Essens III Down Jacket

Haglöfs Essens III Down Jacket

DWR-behandlat dun. Pertex Quantum-tyg. Jackan kan packas ihop i sin egen ficka. DWR-behandlat tyg. Läs mer här!

Vikt - 290 gram
DWR-behandlat Dun 100%
800 fill power
Arcteryx Cerium LT Hoody

Arcteryx Cerium LT Hoody

DWR-behandlat tyg. Syntetisk isolering i områden som lätt blir fuktiga. Medföljande packpåse. Läs mer här!

Vikt - 275 gram (M)
Dun 100%
850 fill power
The North Face L3 Jacket

The North Face L3 Jacket

FuseForm konstruktion med ihopvävda material istället för sömmar. Ingen DWR-behandling. Läs mer här!

 

Vikt - 360 gram
Dun 100%
800 fill power
 • Jonas Mellberg

  Bra genomgång av produkten, snygg färg, vad tyckte du om luvan? Ser att BD har en variant utan luva.

  • Om man som trailløber har behov for dunjakken vil man oftest også have behov for den ekstra varme i en luva/hætte. Udover at den dækker hovedet hvor det største varmetab sker vil den også beskytte nakke og hals.

   • trailupptechloparen

    Verkligen Knut!

   • Swedentrails

    Håller inte riktigt med Knut, jag har behov av att snabbt dra på mig något på överkroppen vid relativt korta pauser, höst, vinter, vår. Då är en väst eller en så lätt jacka som möjligt min prio. På huvudet räcker det med mössa..

  • trailupptechloparen

   Luvan är ganska stor och den har en liten flik i fram som man kan fälla ut som extra skydd. Det ser inte direkt snyggt ut då, men det är funktionellt. Sen har jag iofs inte provat att dra åt den så hårt som möjligt då den var rätt lagom i storlek direkt. Och som Knut kommenterade så är det bra med en luva för att minska värmetappet.

Back to Top