TNT-dagarna 2016

Förra helgen hade jag förmånen att delta i ett alldeles fantastiskt roligt läger med Team Nordic Trail. Varje år samlas alla ledarna för ett ledarkonvent och i år fick vi åka upp till Edsåsdalen utanför Åre och den helmysiga Köjagården. Spana in filmen från löprundorna vi gjorde på lägret och läs mer om hur vi hade det nedan.

Jag börjar känna mig väldigt hemma på Köjagården nu i och med att det är tredje gången på mindre än ett år som jag åkt dit. Förra året var jag ledare på det första lägret med TrailKids och för bara en dryg månad sen hade vi ett mycket uppskattat familjeläger där. Extra roligt inför den här resan var att alla fem ledarna från Jönköping kunde följa med samt att alla tyckte det var en bra idé att åka upp redan på torsdagkvällen fast lägret officiellt startade lördag efter lunch. För vår del var det ett väldigt bra alternativ att åka upp på natten. Eller nattmangling som Robin på TNT:s huvudkontor kallade det 🙂 Vi körde den lite längre vägen via Stockholm och Sundsvall men det är så smidigt att kunna åka motorväg nästan hela vägen. Speciellt om man kör på natten. Själv hade jag varit lite orolig för hur det skulle fungera att åka bil hela natten och sova. Speciellt då vi var en fullpackad bil både sett till personer och packning. Det visade sig dock fungera ganska bra. De flesta av oss passade på att sova på vägen upp till Stockholm och sen efter ett depåstopp där så turades vi om att köra, sitta shotgun eller sova hela vägen upp till Köjagården. Framåt morgontimmarna började solen kika fram och när vi började skymta fjälltoppar vid horisonten så verkade det bli en kanonmorgon. Frukosten intogs vid en bänk nära Köjagården i strålande solsken. Helskön start på fjällvistelsen.

TNTdagarna20161Frukost with a view 🙂

Väl incheckade på gården var det bara att svida om och ge sig ut för en tur på fjället. Tyvärr visade sig att vi hamnat mitt i älgjaktssäsongen så tyvärr kunde vi inte ge oss av upp mot Välliste som jag tänkt mig utan vi tog sikte på Lillvalen. På vägen dit blev det allt varmare och varmare och när vi började bestigningen upp mot toppen stannade vi till flera gånger för att bara njuta av den helt magiska utsikten. Det är svårt att beskriva i ord hur minnesvärt och storslaget det är att blicka ut över ett vidsträckt landskap med fjälltoppar, sjöar och höstfärger som sakta men säkert börjar förvandla landskapet i en färgglad explosion.

TNTdagarna20162Jon beundrar utsikten

Och sen nästa grej som är så speciell med fjällen. Den öronbedövande tystnaden. Så underbart påtaglig och njutbar för dig oss som är vana att springa i södra Sverige. Det är väldigt sällan det är helt tyst när jag är ute och springer även om jag ger mig ut långt ut på vischan. Något avlägset sus från någon väg eller liknande bidrar nästan alltid till ett svagt bakgrundsbrus. Men nu. Helt tyst. Ljuvligt. Det är inte ofta som fem fullvuxna män stannar upp och bara stirrar på omgivningarna. Sakta men säkert suger in hela omgivningen med blicken. Lukter, avsaknaden av ljud. Allt ihopblandat till en underbar kompott av ett minne för livet.

TNTdagarna20163Toppen i dubbel bemärkelse 🙂

TNTdagarna20164

Väl tillbaka åt vi en god lunch och sen blev det några timmars sömn innan det var dags för nästa löprunda, då med Miranda, Alex och Robin från TNT-kontoret samt överraskande många andra tnt:are. Redan nu var vi nog dryga 40 nästan 50 pers. Roligt! Var väl inte jättepigg när jag vaknade men med löparkläder på, gött sällskap och en fjälltopp som lockade bortom backarna så var humöret snart på topp. I filmen jag gjort så kan du följa de fyra olika löprundorna vi gjorde i kronologisk ordning och det är lite intressant att se skillnaden i väder på första och andra löpturen. Varmt och strålande solsken på förmiddagen och kallt, regn och blåst på eftermiddagen. Fjällväder är alltid omväxlande 🙂

TNTdagarna20165

Jag och Simon på toppen av Renfjället samma dag

TNT-dagarna skulle ju inte inledas officiellt förrän lördag efter lunch så det var bara mat som återstod på programmet under fredagen och gött häng med nya och gamla bekantskaper. Så roligt att vara med på dessa läger och redan nu längtar jag till nästa år. På lördagen hann vi med en förmiddagstur upp på Lillvalen igen och sen drog lägret igång på allvar.

TNTdagarna20166Gött gäng på väg upp till Lillvalen

Fullspäckat schema med workshops, utbyten av tankar och idéer med andra ledare samt löpteknik och löpstyrka. Sen TNT för hela slanten på kvällen med god mat, prisutdelning för olika prestationer under årets gång förknippat med TNT. Det blev dock ganska tidig sänggång för min del då vi skulle upp kl sex på söndagen för lägrets sista löprunda för vår del. Det blev Renfjället igen då våra valmöjligheter var lite begränsade i och med älgjakten. Nu tog vi vinterleden upp på fjället och då sprack himlen upp bakom oss och bjöd på helt magiskt solljus.

TNTdagarna20167

#fjaellrunning

Jag har kommit på vad det är som gör löpning på fjälltoppar så speciellt. Och då menar jag förutom den hänförande utsikten, tystnaden, den vackra naturen och det omväxlande vädret. Det som gör löpningen så speciell är friheten att springa hur du vill. I normala fall när jag springer finns det hela tiden hinder som gör att jag inte kan springa hur jag vill. Vägar, staket, för tät skog, tomtmark you name it. På fjälltoppen är det bara att välja var du vill springa och sen springa dit. Givetvis finns det passager som är mer eller mindre svåra. Men oftast kan du ta dig fram hur du vill. Jag har en dröm om att i framtiden utforska fjälltoppar löpandes kors och tvärs och bara njuta av friheten och alla de där andra sakerna som du får på köpet som utsikten, naturen och tystnaden. Trailupptechlöpning när den är som bäst!

TNTdagarna20168

Ledarna i TNT JKPG (- Jon) på toppen av Renfjället.

Sammanfattningsvis var lägret en intensivt härlig helg med sköna, lugna löprundor med gött snack med massor av olika ledare från runtom i landet samt en riktig energiboost och idéspruta för hur vi ska arbeta vidare med Team Nordic Trail i Jönköping. Vill du haka på så tränar vi på onsdagar kl 18.30, samling vid Öxnegårdens parkering! Läs mer här 🙂 Extra roligt med lägret var att träffa och hinna lära känna olika personer som jag följt länge via sociala medier. Det är intressant hur det känns som man känner varandra fast man aldrig träffats innan eller väldigt lite. Sen hann jag även prata en hel del med Roxen som gjort en fantastisk prestation då han sprungit hela Gröna Bandet från Treriksröset till Grövelsjön (130 mil). Mycket intressant att höra om det samt att se hur han två dagar efter ha klarat av hela Gröna Bandet kutar nedför Renfjället i full fart för att testa benen igen. Magiskt! Sen fick vi även känna och klämma på en en hel del nyheter från Salomon som jag hoppas kunna berätta mer om inom en snar framtid. Mer om Salomon och TNT kommer definitivt på bloggen inom en snar framtid 🙂