Tailwind – All you need, all day?

All you need, all day. Really. Sportdrycken Tailwinds slogan utlovar mycket. Jag har testat Tailwind i ett halvår. Dags att utvärdera!

Skälet till att jag ville testa en sportdryck var att jag under testlöpningen av VätterVyernas UltraTrail, ett socialt långpass från Bankeryd via Jönköping till Vista Kulle som jag anordnade tidigare i år, åkte på ett rejält soppatorsk. VätterVyernas UltraTrail är ca 54 km långt och ca 1400 höjdmeter, vilket innebär att det tar lång tid att springa det. Jag hade innan varit lite väl snål och naiv och tyckt att jag klarar mig minsann utan sportdryck. Dock hade jag inte sprungit många träningspass där jag varit ute över 4-5 timmar.tailwind

Som energi under VätterVyernas hade jag mestadels olika former av choklad, vatten samt Resorb. Det som hände var att när vi varit ute i ca fem timmar så kunde jag inte få i mig någon energi. De olika sorters choklad jag hade bara svällde i munnen på mig och jag fick kämpa för att få i mig något utan att kräkas. Den sista delen av VätterVyernas är dessutom den tuffaste både rent höjdmässigt och sett till hur teknisk terrängen är så det påverkade givetvis min löpförmåga enormt mycket när jag inte fick i mig någon energi alls i princip de två sista timmarna av de ca 7.5 h jag var ute.

Funktion

Då jag hade läst mycket positivt om Tailwind så kändes det som ett mycket intressant alternativ. En av Tailwinds största fördelar är att den ska täcka alla dina behov under de riktigt långa passen. Kalorier, elektrolyter och vätska, allt i ett. Förutom det så är den helt naturlig och innehåller inga e-ämnen, färgämnen, konserveringsmedel eller annat jox. Samt att den ska vara skonsam mot magen. Perfekt botemedel mot soppatorsk helt enkelt. Principen är enkel. Det följer med en skopa i varje förpackning och varje skopa (27 gram) motsvarar 100 kcal. Rekommendationen är att man ska ha 1-2 skopor i 750 ml vatten om man springer i ca två timmar. Vid längre pass så kan man utgå från 2-2.5 skopor per 750 ml vatten. Jag har följt den doseringen och ibland haft lite mer vid riktigt långa pass.

Tailwind

Rolig detalj att Tailwind fyller i ens namn. Känns personligt och bra!

Tailwind finns i flera smaker men de jag har hårdtestat heter Berry och Naked, dvs bär och osmaksatt. Det finns även en smak med koffein som extra ingrediens. Den har jag bara testat en gång så det är alldeles för lite för att uttala sig om det är någon större skillnad på den.

Användning

Jag har använt Tailwind på allt från vanliga långpass till ultrapass där jag varit ute i över sex timmar. Båda smakerna passar mig riktigt bra. Berry är inte helt oväntat smarrigt bärig i smaken och Naked känns lite som vanligt vatten med någon biton av något annat, men den smakar inte konstigt. Det viktiga när man använder Tailwind är att dricka en slurk då och då för att få i sig energin. Så brukar jag göra även i vanliga fall när jag bara har vatten med mig så det har fungerat bra. När jag sprungit upp till 2-3 h så har jag enbart använt Tailwind utan några problem. På längre pass har jag haft med mig annan energi i form av choklad och även chips ibland. Dels för att jag gillar känslan av att äta något och för att det känns som att man måste dricka väldigt mycket för att få i sig all energi man behöver på de riktigt långa passen.

I somras sprang jag runt Kinnekulleleden (ca 47 km) och var ute i dryga sex timmar. Då hade jag med mig ca 2.5 liter Tailwind och använde det som största energikälla. Känslan jag fick då var att det hade vart skönt att ha med sig lite vatten också bara för att dricka något annat. Jag blev lite konstig i magen på slutet men det vet jag inte om det berodde på värmen under dagen, att jag inte sprungit så långa pass på ett tag eller om det var all Tailwind. Men i vilket fall blev det inget soppatorsk då och inte senast när jag slog nytt distansrekord på Habo UltraTrail (61.67 km) och var ute över åtta timmar. På Habo UltraTrail drack jag visserligen mestadels Umara på andra halvan av banan.

Utvärdering

Jag tycker konceptet med Tailwind passar mig väldigt bra. Blanda, skaka och kör som det står på förpackningens baksida. Man måste inte ha med sig saltpiller, gels, bars och hela faderullan. Enkelt och smidigt. Smakerna jag testat är väldigt goda och jag har aldrig haft några problem med själva drickandet av Tailwind. Det blir aldrig sötsliskigt eller liknande. För att ge ett helt rättvist utlåtande om Tailwinds slogan stämmer till fullo så borde jag kanske ha kört ett riktigt saftigt all-in-pass där jag förlitat mig helt på Tailwind och tuffat på i minst 4-5 timmar. Troligtvis hade det fungerat men jag har inte riktigt vågat för att jag inte springer sådana pass så ofta p.g.a. tidsbrist och då har jag valt att köra den säkra vägen och få i mig energi och salt på andra sätt också. Samtidigt ser jag det inte som något negativt att få i sig lite extra energi på sådana pass så länge magen inte krånglar. Slutligen kan jag varmt rekommendera Tailwind. Det är ett enkelt, billigt och smidigt sätt få i sig det mesta av vad man behöver ute på stigarna.