Suunto Spartan Ultra – Färgglad ny klockserie

Igår kom sommarens stora klocknyhet för oss Suuntoanvändare. Suunto gick nämligen ut med ett pressmeddelande om nya generationens klockor, Suunto Spartan Ultra. Det första som utmärker klockorna jämfört med tidigare modeller är färgskärmen som dessutom är touch-känslig! För mig som använder Suunto Ambit 3 Peak och tidigare innan det Suunto Ambit 2S måste jag säga att ha-begäret gick i topp direkt när jag såg de nya klockorna. Urläckra och en annan nyhet är att precis som på Suunto Traverse/Vertical så saknas satellitmottagaren under klockan. D.v.s. den tjockare delen under klockan på Suunto Ambit 1/2/3. Frågan är om detta är bra eller dåligt då jag läst en del om att Vertical inte haft samma klockrena gps-uppkoppling som man är van vid med sen Ambit 2/3.

Suunto Spartan Ultra

På grund av touch-funktionen har klockan tre fysiska knappar istället för fem som tidigare. Klockan är byggd med ett glasfiberförstärkt hölje i polyamid, safirglas och en ram av titan grad 5 eller rostfritt stål. Som tidigare modeller går det att köra multisportläge. En annan nyhet är dygnsaktivitet med hjälp av stegräkning på dags- eller veckobasis där man kan se antalet steg. Dessutom kommer den spara dina rekord på exempelvis 5 km osv. Klockan är vattentät till 100 meter och har barometrisk höjdmätning och FusedAlti-funktion. Det går även att koppla klockan ihop med Movescount-appen i din iPhone/Androidtelefon.

Suunto Spartan Ultra Multisport

Jag har lyckats luska reda på lite inofficiell information men som jag med ganska stor säkerhet tror stämmer angående klockans batteritid. Med bästa gps-uppdatering hamnar batteritiden på 20 timmar men det går att ha ända upp till 200 timmar om klockan inte uppdaterar så ofta. Klockan ska dessutom väga 73-77 gram beroende på modell och armbandet är av silikon.

Suuntos kollektion Spartan består av fyra modeller: Suunto Spartan All Black Titanium, Suunto Spartan Stealth Titanium, Suunto Spartan White och Suunto Spartan Black – alla tillgängliga med eller utan Suunto Smart Sensor pulsmätare. Klockorna är rejält mycket dyrare jämfört med tidigare modeller och det antar jag beror på i första hand den nya skärmen. Spartan Ultra Titanium går loss på 7500 kr och Spartan Ultra 6600. 500 kr extra om man vill ha pulsmätare. Mer information om klockan kommer i juli innan den släpps för försäljning i augusti.

Suunto Spartan Ultra Modeller

En annan nyhet som lanserades samtidigt var en rejäl uppdatering av Movescount. Movescount är platsen där all aktiviteter sparas från Suuntoklockornas användare, även om du i första hand använder exempelvis Strava så synkas aktiviteterna vidare via Movescount. Tydligen ska Suunto använda data som samlas ihop från Movescount för att jämföra och omvandla datan till värdefulla insikter för användarna. Först ut är Heat Maps, alltså ”värmekartor” där du till exempel som traillöpare kan se var det är vanligast att andra Suuntoanvändare springer i ditt område. Mycket användbart för att hitta nya roliga stigar och jag hoppas att mer sådana nya funktioner kommer.

Suunto Movescount Heat Map

Värmekarta var Suuntoanvändarna springer mest i Jönköping

Överlag så känns klockorna som ett steg framåt speciellt i samband med en ny Movescountuppdatering men samtidigt känns det som att det är en ganska dyr uppdatering om man jämför med vad tidigare toppmodellerna i Ambit-serierna kostat. Men jämför man med konkurrenter som exempelvis Garmin så är priset mer rimligt då det är jämförbart med exempelvis Garmin Fenix 3 Sapphire som är Garmin toppmodell med färgskärm. Sen känns det som att i och med att Garmin börjat pumpa ut färgskärmar på alla sina modeller så måste Suunto hoppa på tåget för att inte verka gammaldags och då känns det som det bästa alternativet att börja med en premiummodell.