Suunto + Optisk HR = Sant!

Suunto Spartan Sport Wrist HR – Det långa namnet som kortfattat innebär att Suunto nu hakar på trenden med optisk pulsmätning. Till våren släpps alltså första klockan med optisk pulsmätning och vi ska kika lite närmare på vad som är nytt med den.

suunto-spartan-sport-wrist-hr

Foto: Suunto

Spartan-serien innehåller två typer av klockor, Ultra och Sport. Det är alltså bara Sport-versionen som kommer få optisk pulsmätning. De stora skillnaderna mellan Ultra och Sport är att Ultra har längre batteritid samt barometrisk gps. Så vi som gillar att vara ute på långa äventyr och med den mest ackurata höjdmetersmätning får troligtvis klara oss utan optisk pulsmätning för det finns inga planer för att implementera det i Ultra-serien. De nya klockorna kommer i färgerna som du ser ovan; rosa, svart och blå. Jämfört med vanliga Sport är Sport Wrist HR lite tjockare.

suunto-spartan-sport-wrist-hr-blue

Suunto har valt att samarbeta med företaget Valencell som ska vara riktigt duktiga på optisk pulsmätning. För att mäta pulsen på handleden använder man sig av tre optiska sensorer, en med gul LED och två med grön LED. Du kan se dem på insidan av den blåa klockan ovan. Så nu kan du slippa pulsbandet när du är ute på stigarna och ändå ha full koll på din puls.

Det kommer till att börja med inte vara något stöd för optisk pulsmätning 24/7. Klockan mäter enbart under aktiviteter, men du kan även köra en femminuters avskanning av pulsen. Det är bara dina aktiviteter som sparas till Movescount dock och även om det finns planer för att göra dagliga kontroller av pulsen som laddas upp till Movescount så försvinner många av de fördelarna man har med att ha koll på vilopuls. Jag hade hoppats på att den nya stegmätningen som Suunto lagt till i sina klockor tillsammans med vilopuls skulle kunna vara ett väldigt bra sätt att hålla koll på din fysiska status och ge en bra helhetsbild.

Sammanfattningsvis är detta en mycket rolig och spännande uppdatering! Samarbetet med Valencell bådar för riktigt bra optisk pulsmätning och förhoppningsvis implementerar Suunto alla funktioner som liknande klockor använder. Suunto Spartan Wrist HR släpps alltså i vår, jag återkommer med mer information närmare release.