Sandsjöbacka Trail – Ändrade planer…

Som jag skrivit om tidigare så planerade jag under hösten att ge mig på längre distanser och mitt mål med träningen har varit Sandsjöbacka Trail 82 km. Mitt första 50-mileslopp. Jag genomförde ett testlopp på Södra Vätterleden i november där jag slog nytt distansrekord och träningen flöt på bra. Men sen kom bautaförkylningen i december som aldrig gav med sig. Två veckors ofrivillig löpvila då jag egentligen hade tänkt träna som hårdast. Inte bra.

För mig betyder löpningen så mycket. Det är helt enkelt nödvändigt för mig att kunna komma ut och springa regelbundet. Hittills har jag lyckats klara mig från långvariga skador och det tror jag till stor del beror på att jag springer trail och är småbarnsförälder (kan inte träna så mycket som jag vill) samt att jag lyssnar mycket på kroppen. För tekniskt sett skulle jag klara av att genomföra ett 50-mileslopp. Men jag vill gärna genomföra saker på ett bra sätt och samtidigt hålla mig skadefri. Ska man då pressa sig och helst försöka springa så mycket som möjligt av de där 82 låååånga kilometerna och förhoppningsvis göra det snabbare än tio timmar som hade varit min målsättning så tror jag att jag hade skadat mig alternativt fått ändra målsättning rejält iom att jag som längsta pass på den sista månaden inför Sandsjöbacka hade sprungit knapp två mil.

Så under jullovet ändrade jag på planerna och fick väl helt enkelt inse att 44 km är ett mycket bättre och mer rimligt mål sett till all träning jag missade i december. Så här i efterhand har jag väl förlikat mig med att jag helt enkelt inte riktigt har den tiden till träning som jag tycker behövs för att genomföra ett 50-mileslopp på ett bra sätt. Så jag har ändrat mina målsättningar lite inför det kommande året. Jag gillar att tävla och att ha olika mål med min träning. Så planen för året är att bli snabbare på trail/fjällmaradistansen. Jag har lite tankegångar om hur jag ska gå tillväga för att lyckas med det men nu till loppet jag sprang förra lördagen. 44 km trailfest från Kungsbacka till Göteborg, Sandsjöbacka Trail!

Sandsjöbacka2017starten

Starten! (Foto: Sandsjöbacka Trail)

Starten för loppet var mitt i centrala Kungsbacka kl 07.00 på lördagmorgonen. Det visade sig vara oerhört smidigt för min del att ta mig dit då det gick en buss mitt i natten (03.35) från Jönköping som var framme i Göteborg 05.50 och sen var det bara hoppa på tåget till Kungsbacka 06.15 som var framme runt 06.40, traska och lämna in väskan som skulle köras upp till Göteborg och göra sig redo för start. Innan loppet hade jag kollat med Mikael från Göteborg, som jag lärde känna på familjelägret med Team Nordic Trail uppe i Edsåsdalen i somras, om han kunde hämta ut min nummerlapp i förväg. Vi träffades på tåget på vägen ned till Kungsbacka och bestämde oss för att slå följe under hela loppet.

Innan starten han jag prata lite med Sussi som var där för att springa Ultratrippeln och sen var det dags att ge sig iväg. Det är lite speciellt med en start i mörker och ljudet av alla metalldobbar som sliter tag i asfalten när vi ger oss av ut på trailäventyr. Vi håller ett lugnt gött tempo och löptjötar oss fram genom Kungsbacka. Det är en ganska lång asfaltssträcka på ca 7 km innan vi äntligen kommer in i skogen då det känns som att loppet börjar på riktigt. Här blir det genast lerigt och snart kommer vi även till klipphällar täckta med förrädisk is och jag känner mig riktigt nöjd med att jag valt skor med metalldobb trots att det utlovats plusgrader under dagen. Helt plötsligt är vi framme vid första vätskekontrollen efter 11 km. Kollar klockan för första gången och noterar att det gått lite drygt en timme. Banan bjuder på en hel del lera, vacker och fin natur, flera partier med ganska teknisk terräng. Strax innan den andra vätskestationen springer vi på Sandsjöbacka drumlinen, även kallad bräckan, en moränås formad av inlandsisen. Härlig utsikt och annorlunda miljö! Vid andra vätskestationen missar jag att fylla på ny sportdryck i min soft flask vilket var lite synd. Annars flyter allting på bra, benen känns prima och inga mentala dippar. Vädret blir bara bättre och bättre och när vi närmar oss Oxsjön har vi ett härligt solljus i ryggen som speglar sig vackert i sjön. Underbara förhållanden, synd bara att snön saknas!

Sandsjöbcka2017Mikaelochjag

Mikael och jag Foto: Mikael

Mikael får en dipp runt 30 kilometer och vi varvar gång och löpning om vartannat. Här kommer Sussi och springer förbi och tjoar och hejar i ett gött tempo. Härligt att se med 26 km i benen sen dagen innan och 82 km väntandes dagen efter. Mikael säger att jag kan fortsätta själv men jag har inga som helst planer på att klara en viss tid och det är mycket roligare att springa tillsammans och dela upplevelsen så vi hankar oss fram och väl vid vätskestationen vid Sisjön efter 33 km kan vi frossa i hembakta chokladkakor, varm blåbärssoppa och en massa annat sött och gött! Här saknade jag dock möjlighet att fylla på sportdryck, vilket behövdes för min del. Så jag valde varm blåbärssoppa i mina soft flasks och det var faktiskt en riktig hit att ha med sig under resten av vår färd. Mikael kom igång efter stationen och vi kämpar vidare.

Efter ett tag kommer ett industriområde med asfaltslöpning innan det blir dags att avsluta med Änggårdsbergen som bjuder på en hel del teknisk, lerig löpning och finfin utsikt och sen tar vi oss in till Slottsskogen för målgång på stadion. Nöjda och glada går vi i mål och kramar om varandra efter en härlig upplevelse på stigarna från Kungsbacka till Göteborg.

Sandsjöbacka2017Målgång

Glada vid mål – Foto: Sandsjöbacka Trail

Mikael har sprungit klart snabbare än vad han tänkt sig och tackar för draghjälpen. Efteråt får man lite soppa i tältet och jag hämtar ut min ryggsäck. Vi snackar lite med Sussi som sprungit i mål en stund före oss. Det visar sig att hon leder Ultratrippeln på damsidan och såhär i efterhand kan jag meddela att hon stod för en otroligt grym insats och vann alltihopa! Så galet bra! Läs mer om hennes upplevelse här!

Sandsjöbacka2017GrymmaSussi

Grymma Sussi! Foto: Sandsjöbacka Trail

Sammanfattningsvis kan jag verkligen rekommendera Sandsjöbacka Trail! Grymt arrangemang, oerhört smidigt för den som reser från Jönköping och rolig, vacker och utmanande bana. Planen inför nästa år är att komma tillbaka och kapa rejält på min tid. Samtidigt kan jag verkligen rekommendera att springa ihop med andra på sådana här långa lopp. Passa på att tjöta med medlöparna för det hjälper garanterat både dem och dig själv. Allt som tar bort fokus på att det är jobbigt och krävande att springa 44 km trail är bra!