Salomon S/Lab ME:sh – SkoRe-Evolution!

Tidigare i maj utannonserade Salomon något som de jobbat på i nästan tio år. Något som kan förändra inte bara skoindustrin utan hela vårt sätt att se på löparskor. Konstigt nog har detta gått ganska obemärkt förbi här i Sverige så därför tänkte jag passa på att kasta lite ljus på läget. Men vi börjar från början.

För snart tio år undrade världens bästa traillöpare och tillika Salomonatleten Kilian Jornet om designgenierna på Salomonlabbet kunde bygga en sko enbart efter Kilians fot. Några månader senare hade han resultatet och oerhört nöjd ställde han frågan som nu mynnat ut i början på något stort; – Kan vi inte göra så att alla får skor formade efter sina egna fötter?

S/Lab ME:sh

Snabbspola fram till nutid och projektet som Salomon kallar S/Lab ME:sh börjar sakta men säkert bli verklighet. Jag hörde viskningar på internet om detta redan förra året och tänkte då att det vore ju helt fantastiskt. Vad är det då exakt som är så nyskapande? Jo, inom en snar framtid kan du få Salomonskor utformade efter dina egna fötter tillverkade! Bara det låter som en dröm för oss Salomonistas och traillöpare i allmänhet och tidigare har endast Salomonatleter haft den förmånen men inte nog med det så leder tillverkningsprocessen till mindre påverkan på miljön genom flera steg.

Skorna tillverkas av robotar på plats i vissa speciella butiker med start i Frankrike och Belgien, givetvis kommer det dyka upp butiker som utför detta över hela världen. Det nya sättet att ta fram skorna gör också att robotarna enbart behöver 30 operationer för att göra en sko jämfört med 180 i vanliga fall. Dessutom går det åt mindre komponenter till skorna, från i snitt ungefär 50 per sko till 12. Förhoppningsvis leder den lokala produktion också till mindre påverkan på miljön. I dagsläget produceras ca 70 % av alla löparskor i Asien medan 80 % av alla löparskor säljs i Europa och Nordamerika. Detta bygger ju på att även komponenterna är lokalproducerade men det vet jag inte i dagsläget om de kommer att vara.

Hur fungerar det?

Den största förbättringen är i ovandelen där skon endast behöver 80% mindre komponenter än vanliga skor och dessutom görs de på enbart hälften så många operationer för robotarna. Istället för att använda många olika delar till ovandelen så görs hela ovandelen i något som kallas Twinskin. Det är en sockliknande komponent som stickas i 3D. När tyget värms upp i Salomons fusionsmaskin så smälter en av trådarna och sammanfogar sedan alla tre lager till ett. Sedan sätts överdelen ihop med sulan och där väljer du själv allt lullull som dropp, dämpning och olika teknologier som du vill ha med i skon och givetvis hur aggressiv sula du vill ha. Sedan sätts allt ihop manuellt.

Olika modeller

Unique to Me – Modeller som byggda helt efter din egen fot enligt metoden ovan. Det finns sammanlagt 768 färger att välja på så du kan vad jag förstått det gå bananas och styla allt in i minsta detalj. Detta går loss på 300 Euro dvs ca 3000 kr.

Unique to Our Community – Lokala modeller som bygger på den lokala miljön. Med start i Frankrike och Belgien kommer totalt nio olika butiker sälja skor som är gjorda för att passa att använda i närområdet. Pris 230 Euro – Ca 2300 kr.

Kilian Jornet-modeller. Två modeller som exakt samma specifikation som på de skor som Kilian använder för träning och tävling. Pris 240 Euro – Ca 2400 kr.

Skräddarsy! (Foto: Runner’s World UK)

När?

Butikerna i Franrike (åtta stycken) och en i Belgien drar igång försäljningen från 1/6 och planen är sedan att expandera ME:sh-konceptet globalt. I dagsläget vet jag inte när det kommer till Sverige. Måndagen 29/5 kommer Salomon släppa ännu mer information om ME:sh så räkna med fullt pådrag då! Vore kanon om vi hade en butik här åtminstone under 2018. Från och med september kan man dessutom få en VIP-utprovning av skor i Salomons högkvarter i Annecy i Frankrike.

Twinskin (Foto: Runner’s World UK)

Mina tankar

Initialt känns detta som ett fantastisk konceptet som verkligen kan förändra skobranschen på många sett. Att det ska ha positiv inverkan på miljön dessutom känns kanon. Sen beror det ju på var delarna till skorna tillverkas också. Om trådarna och resten av sulan ändå tillverkas i Asien och sen skickas till respektive affär för monteringen av skon på plats blir det ju ingen större skillnad miljömässigt sett. Hela konceptet känns som varje löpares dröm. En sko designad efter din egen fot! Så grymt! Det jag oroar mig mest för är hållbarheten. Som traillöpare sliter man en hel del på skorna och tygovandelen känns mer som något för en ”vanlig” löparsko. Men detta har säkert Salomon tänkt på så förhoppningsvis håller skorna lika bra som Salomons nuvarande trailskor. Sen om man kollar på bilderna som finns på skorna hittills så ser man inte hur snörningen fungerar samt att skon är mer som en strumpa ovantill.

Ser ut som att det går att få med lite dobb 🙂 (Foto: Runner’s World UK)

För mer information håll utkik här på bloggen nästa vecka! Så länge kan du spana in filmklippet med Kilian nedan 🙂