Kilian av med rekordet på Aconcagua!

Tänk dig att du sitter i en karg, stenig miljö som nästan känns som tagen från någon annan planet. Luften är tunn och det känns nästan som att du vill andas snabbare för att få in tillräckligt med syre. Du befinner dig ca 4300 meter över havet på Sydamerikas högsta berg, Aconcagua, och du blickar ut över det vidunderliga landskapet och väntar på att tevattnet du satt på ska börja koka. Den höga höjden får vattnet att börja koka redan vid 87 grader. När vattnet är klart häller du i det i en mugg och låter det sakta blandas med aromerna från teet. Det blåser friska vindar och du fortsätter spana ut runt berget och njuter av solens klara sken och tystnaden. Plötsligt ser du en gul prick på långt håll som rör sig onormalt fort nedför berget. Vad är det för något? Spana in länken nedan för att kika närmare!

https://www.facebook.com/video.php?v=908329445856367

Personen som i galet hög hastighet böljar ned för Aconcaguas steniga sluttningar är en av världens bästa uthållighetsatleter och världens absolut bästa skyrunner, bergslöpare, Kilian Jornet. Strofen från den gamla Iron Maiden-dängan ”Run to the hills, run for yor life” passar ypperligt in när man ska beskriva spanjorens sällsamma kärlek till bergen. Fenomenet Kilian behöver bergen för att leva och för att överleva känns det som. Aconcagua är ett berg i Kilians projekt, Summits of my life. Summits of my life är ett projekt där Kilian ska slå nytt rekord eller FKT (FKT = Fastest Known Time) i att springa/klättra upp och ned för de några av de högsta bergen på jorden. Så när vi ändå är inne på musiklåtar så känns ”Stairway to heaven” med Led Zeppelin inte så opassande som tema heller 🙂

Kilian Aconcagua

”Stairway to heaven” – Foto: Stephen Kurczy

Kilian har tidigare under 2014 krossat FKT:n på Nordamerikas högsta berg, Mount McKinley (6186 m), med en sluttid på 11 timmar och 48 minuter. Första försöket på Aconcagua fick han avbryta på 6500 meters höjd (berget är 6959 meter högt) då det blåste vindar på upp mot 90 km/h. Även Kilians flickvän och tillika Sveriges samt hela världens bästa bergslöperska, Emelie Forsberg, gav sig också på ett rekordförsök samma dag men fick även hon bryta. Tillsammans har de campat på berget och acklimatiserat sig inför toppbestigningen.

EoK SOML

Emelie och Kilian – Foto: Stephen Kurczy

Efter flera dagars väntan med dåligt väder efter det första försöket är det äntligen dags att göra ett nytt försök den 23:e december. Klockan sex på morgonen ger sig Kilian iväg från starten och efter åtta och en halv timme är han uppe på toppen. Den sista biten har varit väldigt jobbig och Kilian har till och med ramlat flera gånger, något som är väldigt ovanligt för honom. Den fysiska påfrestningen och den höga höjden påverkar Kilian mer än väntat. Även på vägen ned ramlar han men han lyckas hålla ut och klarar att slå ett nytt rekord 12h 49 min. Tiden och distansen ser du på bilden från Suuntos twitterkonto här nedan. Oerhört imponerande!

View image on Twitter

Ska man fortsätta på temat låtar och berg så är väl den här rätt passande för Kilians kommande projekt: ”Ain’t no mountain high enough” 🙂 För i år ska han ge sig på Mount Everest! Då verkar planen vara att acklimatisera sig mycket längre än vad han gjorde på Aconcangua och förra året var Emelie och Kilian och tränade vid Mount Everest. Kvar på listan innan han gjort alla berg som han planerat är även Elbrus. Kilian gjorde försök på Elbrus redan under 2013, men extremt dåligt väder gjorde att de fick sätta säkerheten först och fick vända 300 meter från toppen. Nedan följer en lista på de berg Kilian har gjort i Summits of my life.

2012 – Över åtta toppar på Mount Blanc – 4810 höjdmeter – 8 h 42 min

2013 – Toppen på Mount Blanc – 4810 höjdmeter – 4 h 57 min

2013 – Matterhorn – 4478 höjdmeter – 2 h 52 min

2014 – McKinley – 6186 höjdmeter – 11 h 48 min

2014 – Aconcagua – 6959 höjdmeter – 12 h 49 min

Karl EgloffInte Kilian utan Karl Egloff – Foto: TRAIL RUNNING ARG @trailrunarg 

Men idag hände det som många kanske trodde var omöjligt. Kilians rekord på Aconcagua blev slaget av Karl Egloff! Ecuadorianen/schweizaren Karl Egloff pressade dessutom tiden rejält. Det nya rekordet är numera 11 h och 52 min! Nästan en timme snabbare än Kilian. Men det är faktiskt inte första gången som bergsguiden Egloff slår ett av Kilians rekord. I höstas slog Karl Kilians rekord på Kilimanjaro med. Kilians rekord från 2010 på 7 h och 14 minuter upp för Afrikas högsta topp på 5895 meter putsade Egloff till 6 h och 42 minuter. I snitt brukar folk bestiga Kilimanjaro på ungefär sju dagar, vilket säger en hel del om vilka bedrifter de här rekorden handlar om. Den stora frågan är väl vad Kilian hittar på nu? Gör han ett nytt försök på Aconcagua? Idag gratulerade han Karl med orden: Muchas felicidades Karl Egloff ! Nuevo record en el Aconcagua #‎RecordsAreToBeBroken‬

Följ med här på Trailnytt under året för fler uppdateringar om Kilian och hans projekt Summits of my life!