Röjk – Innovation, stil och funktion

Höstrusk och kyla. Perfekt att myspysa i en hoody. Både hemma och på jobbet. Jag har på senare år börjat ändra mina klädvanor och gå mot ett allt mer minimalistiskt förhållningssätt. Mina kläder ska gärna vara multifunktionella. Det innebär att de ska fungera både på jobbet och hemma likväl som om jag är ute i skogen eller på fjället med familjen. Dessutom ska de gärna vara hållbara och snygga. Tanken är att jag på så sätt ska kunna minska antalet kläder i min garderob och på något sätt kanske bidra till minskad konsumtion och miljöpåverkan i det långa loppet. Då kan det vara värt att lägga några extra kronor på plagg som man tänkt använda i många år och i många olika situationer. Därför har jag faktiskt sett till att få vara fotomodell för en dag samt ska berätta lite om hoodiesarna jag myspyser omkring i både hemma, på jobbet samt ute i naturen. De kommer från det svenska märket Röjk Superwear som är mycket intressant på många sätt och som faktiskt har en koppling till löpning som vi ska komma in på så småningom. Men först ska vi kolla på den hoody av de jag har som lämpar sig allra bäst för höst- och vintersäsongen.

Röjk Zippen Hood
Röjk Zippen Hood

Foto: Anna Jansson http://annamjansson.se/

Direkt när jag provade hoodien föll jag för hur skön och mjuk den var att ha på sig. Den har flera funktioner som jag gillar men det allra bästa är materialet. Röjk har snickrat ihop en helskön mix av merinoull och värmande Primaloft-polyester som gör plagget varmt och gosigt samtidigt som det ändå tack vare merinoullen håller sig luktfri och fräsch så du inte behöver tvätta den ofta. Materialen bidrar också till att den torkar relativt snabbt. Zippen Hood har också en mycket hög krage vilket jag gillar skarpt. Det är gött att kunna ha värme runt halsen och vill man så kan man även använda tumhål vid ärmslutet för att värma händerna extra. Perfekt under skaljackan så här på hösten när jag är ute och leker med barnen.

Röjk Zippen Hood Detalj

Foto: Anna Jansson http://annamjansson.se/

Hoodien har två fickor på sidorna med dragkedja där du smidigt kan förvara mobil eller kontokort samt att det även finns ett litet hål för hörlurssladd samt en liten hållare längs med insidan av dragkedjan som du kan fästa hörlurssladden i så du smidigt kan ha hörlurssladden innanför tröjan.

Man kan förstå att Zippen Hood vann Overall Winner i Scandinavian Outdoor Award, vid OutDoor Friedrichshafen, 2014 när den introducerades. Till i år har Röjk utvecklat modellen ännu mer och bytt ut merinoullen mot det extremt hållbara materialet Cordura. Återstår att se om det påverkat hur fräsch tröjan håller sig utan merinoullen. Jag har inte märkt av några problem med hållbarheten på min hoodie men samtidigt tror jag att Röjk har koll på läget. Här är en bild på en av de nya modellerna, Röjk Cordura Zippen Hood. Samma stilrena design men ny materialblandning alltså.

Röjk Cordura Zippen Hood

Nästa modell vi ska kolla närmare är en favorit under sommarhalvåret då du behöver dra på dig en tunn överdragströja som fungerar i alla lägen.

Röjk Roamer Hoody

Röjk Roamer Hoody

Foto: Anna Jansson http://annamjansson.se/

Röjk är ett företag Röjk Roamer Hoody Åreskutansom började göra strumpor för utförsåkning och sen breddat sitt utbud. På senare år har de satsat mycket på kläder som ska passa bra för dig som reser och rör på dig mycket. Kläder sig som lämpar sig väl både i naturen men även i urbana miljöer, perfekt för dig som backpackar exempelvis. Därav är namnet Röjk Roamer Hoody kanske inte så konstigt, men ändå väldigt passande på den här hoodien. Hoodien är oerhört luftig och sval. Materialvalet den här gången har hamnat på en stor del merinoull (77%) samt ett naturmaterial som heter lyocell (23%). Fantastiskt skön hoodie som du knappt märker att du har på dig. Merinoullens specialegenskap är ju att den både värmer och kyler samt att den torkar snabbt. Hade på mig den här på nästan alla våra turer med familjen i fjällen i somras och den passar kanon att ha under en skaljacka när du ska upp på exempelvis en blåsig Åreskuta i början av augusti 🙂

Röjk Roamer Hoody Detalj

Foto: Anna Jansson http://annamjansson.se/

Den här modellen kommer med en stor ficka framtill och inuti den finns en smart liten ficka med dragkedja där du smidigt kan förvara kontokort på ett säkert ställe.

Röjk Roamer Hoody Ficka

Foto: Anna Jansson http://annamjansson.se/

Precis som Zippen Hood har den också hål för tummarna vid ärmslutet så du kan värma dig lite extra om du vill.

Röjk Roamer Hoody Tumhål

Foto: Anna Jansson http://annamjansson.se/

Roamer Hoody finns även i svart. Sist ska vi kolla på en modell som ligger mittemellan Roamer och Zippen Hood sett till hur mycket den värmer.

Röjk PrimaLoft Drifter Hood

Röjk PrimaLoft Drifter Hood

Foto: Anna Jansson http://annamjansson.se/

Röjk PrimaLoft Drifter Hood är alltså lite varmare än Roamer Hood men ändå ganska luftig och inte lika varm som Zippen Hood. Den har också varit ett av mina givna val under svalare sommardagar eller på sommarkvällarna. Precis som i Zippen Hood är det en kombination av merinoull och PrimaLoft-polyester men Drifter har ett tunnare tyg. Annars är modellen snarlik i designen men varför ändra på något som fungerar.

Röjk PrimaLoft Drifter Hood Luva

Foto: Anna Jansson http://annamjansson.se/

En luva är kanske något som i första hand känns lite onödigt på ett plagg som du använder till vardags men för min egen del blir det faktiskt så att jag använder den då och då. Jag går alltid till jobbet och i Jönköping kan det blåsa rätt bra så då är det gött med en värmande luva under skaljackans luva.

Röjk PrimaLoft Drifter Hood Inneficka

Foto: Anna Jansson http://annamjansson.se/

Här ovan ser du också innerfickan (som är likadan på Zippen Hood) med uttaget för hörlurssladd.

Sammanfattning

Alla de här tröjorna kan jag varmt rekommendera för dig som lever ett aktivt liv och rör dig både ute i naturen och i urbana miljöer. De är lätta, smidiga att packa med och värmer bra när det behövs samt att de torkar ganska snabbt när de blir blöta. I somras kom det en störtskur när vi var i fjällen och jag blev riktigt imponerad av hur snabbt Drifter Hoodien torkade. Som småbarnsförälder finns det alltid tvätt därhemma i överflöd så därför är jag extra nöjd med att tröjorna håller sig fräscha länge tack vare merinoullen så man inte behöver tvätta dem ofta. Jag gillar designen på tröjorna och alla små detaljer som fickor, hög krage och lite annorlunda färgval som gör att Röjk har hittat en skön egen stil som man snabbt känner igen i deras kläder.

Röjk + Casadei = Löparkollektion

Röjk annonserade tidigare i år att de har gjort en löparkollektion för kvinnor i samarbete med den svenska mångkamparen Nadja Casadei.

RöjkCasadei

Foto: Röjk Superwear

Resultatet är en limiterad träningskollektion enbart för kvinnor där Röjks vana av intressanta färgval och små smarta detaljer lyser igenom. Du hittar hela kollektionen här! Nadja insjuknade i cancer hösten 2013 men är nu tillbaka i full träning. Fem % av vinsten går till Nadjas egen fond i Cancerfonden, Tiger-Nadja. Det går att läsa mer om den här.

Röjk har mycket spännande på gång och i somras utannonserade de också att de ska börja göra ytterplagg och man kunde se förhandstittar på en stilren anorak. Förhoppningsvis har de även en löparkollektion för oss män som vill klä sig riktigt snyggt och kanske med lite annorlunda färger på gång i framtiden med? I vilket fall tycker jag att det är skoj när ett svenskt företag vågar utforska nya marker och bredda sitt sortiment.