Project Trail JKPG

I söndags var jag ute på en alldeles fantastiskt rolig löprunda. Vädret var definitivt inte det bästa. Hade vi varit i Storbritannien hade de kallat det fell running-väder. Blåsigt, grått och regnigt. Ändå sprang jag och skrattade högt för mig själv av ren upptäckarglädje och barnslig nyfikenhet i att hitta underbart snirkliga serpentinstigar och fantastiska vyer över mitt vackra Jönköping med omnejd. Under mina senaste löppass har jag komit fram till att jag ska starta ett nytt projekt. Projekt TrailJKPG. Vad går nu detta ut på?

projekttrailjkpgxcf

Min tanke är att alla markerade trailleder i Jönköpingstrakten, detta inkluderar motionsspår, vandringsleder osv, ska kontrollspringas och höjdmätas med hjälp av GPS-klocka. Jag ska fixa en karta och märka ut var alla leder finns och man ska kunna läsa information om lederna samt se karta och höjdgraf. Tanken med detta är att inspirera folk att ge sig ut och trailupptechlöpa samt att jag ska få upptäcka fler roliga platser att springa på 🙂 Så har du något tips på leder som ska kontrollspringas så är det bara att kommentera här nedan, gå med i Facebookgruppen Traillöpning i Jönköping eller maila mig på trailupptechloparen@gmail.com 🙂 Alla motionsspår vid Bondberget, IKHP, Axamo, Åsabadet och Hallby behöver ni inte tipsa om men finns det fler motionsspår som jag inte har koll på så hojta till!

Brunstorpsleden

Första rundan som jag kommer att gå igenom i min sammanställning är den som jag provsprang i söndags och som jag varmt kan rekommendera, Brunstorpsleden norr om Huskvarna vid Brunstorps gård. Det regniga och blåsiga vädret passade alldeles utmärkt för att testa mina nya Salomon S-Lab Fellcross 3. Jag hade varit här och rekat dagen innan lite på ett långpass men då hann jag inte springa hela leden så nu skulle det verkligen bli skoj att utforska! Så några av bilderna är från första besöket och de grå, mörkare bilderna är från när jag sprang hela leden.

Första partiet av leden går på fina, mysiga stigar med lite stenar här och där och med en fin utsikt över Jönköping. Men efter en halv kilometer bär det av uppåt. Och då menar jag uppåt. 90 höjdmeter avverkas på en halv kilometer vilket är en saftig stigning. Sen fortsätter det uppåt i ungefär en kilometer till och totalt är det dryga 180 höjdmeter på de första två kilometerna.

Efter ledens högsta punkt så har man en härlig utförslöpning till en makalös utsiktsplats. Här stannade jag och passade på att filma lite.

Projekt TrailJKPG - Brunstorpsleden

Den som springer upp måste också springa ned…

Efter utsiktsplatsen återstod att springa ned till Brunstorps gård och det skulle visa sig vara helt underbar löpning. Smala, tekniska stigar med rejäl lutning och roliga svängar hit och dit. Det är inte var dag som man springer och skrattar högt för sig själv för att stigen bjuder på så utmanande och rolig löpning. På vissa partier fick man hålla sig fast i grenar och träd för att hålla balansen. Skorna fungera väldigt bra i alla lera och greppet var kanon utför. Lite hala på blöta grenar och jag försökte springa på så många blöta stenar som möjligt för att verkligen testa greppet, men det är inte optimalt med Fellcross på blöt sten. De ska plöja fram i lera! 🙂 Men första intrycket av skon är riktigt positivt. Jag springer oftast i Salomon S-Lab Sense Ultra/Ultra SG-serien och trodde på förhand att Fellcross 3 skulle vara mycket otympligare och lite mer stel, men skillnaden var inte så stor som jag trodde på förhand.

Väl nere från berget återstod en skön passage genom äppelodlingarna bort till Brunstorps gård. Sommartid kan man ju kombinera ett hårt löppass med mysigt och väldigt gott fika på gården som har ett väldigt vackert läge och härligt ålderstigen interiör där man som jag får böja på huvudet inomhus för det är riktigt lågt i tak.

Totalt mäter Brunstorpsleden ca 3,9 km och du får till 188 positiva (uppför) höjdmeter på en runda kortare än fyra kilometer vilket är riktigt bra. Leden är väl markerad med gula markeringar och den sammanstrålar lite med John Bauer-leden och då är det bara att följa orange/gul-markering. Nedan kan du kolla in två olika kartor, en med vanlig karta och en med satellitbild.

brunstorpsledenkarta

brunstoprsledensatellitHöjdgrafen från passet innehåller några hack och det är de gånger jag har pausat klockan för att ta kort eller filma.

brunstorpsledenhöjdgraf

 

Först ut var alltså Brunstorpsleden och jag kommer fylla på med allt fler leder under våren och sommaren och jobba på en saftig karta där man kan se alla leder i Jönköping. Har du något tips på leder som ska kontrollspringas så är det bara att kommentera här nedan, gå med i Facebookgruppen Traillöpning i Jönköping eller maila mig på trailupptechloparen@gmail.com 🙂 Alla motionsspår vid Bondberget, IKHP, Axamo, Åsabadet och Hallby behöver ni inte tipsa om men finns det fler motionsspår som jag inte har koll på så hojta till! Det behöver inte heller vara en led utan du kan även tipsa om områden där det finns bra stigsystem där folk kan trailupptechlöpa!