Ploggardagen 12/10

Begreppet plogga är ganska färskt och själv har jag sett det på sociala medier via Erik Ahlström på Salomon som brinner för att göra Sverige till en renare och finare plats. Plogga innebär att man samtidigt som man joggar plockar upp allt skräp man hittar längs med vägen. Därav namnet plogga, plocka och jogga helt enkelt.

Håll Sverige Rent

Onsdagen 12/10 är det dags för den allmänna Ploggardagen och tanken är att vi alla som bryr oss om naturen och vill ha det rent tar ett gemensamt krafttag och ger oss ut och plockar skräp under våra löprundor. Helt krasst sätt skulle detta inte behövas, men tyvärr är det inte så verkligheten ser ut. För oss som bor i Jönköping räcker det med att ge sig ut på Vätterstranden en tidig sommarmorgon, trots att kommunen ordnat med nya kanonbra soptunnor med bara 400 meters avstånd emellan, så kan du hitta pizzakartonger, engångsgrillar och allt möjligt skräp som folk bara lämnat liggandes här och där. Själv har jag med mig sen barnsben att inte slänga saker i naturen. Har en far som ofta föregick med gott exempel och plockade upp efter andra och han kunde blänga ilsket om han väl såg någon slänga något. Tyvärr är jag inte lika duktig på att plocka upp efter andra men detta kan man ändra på. Tanken är att vi hjälps att sprida budskapet om att plogga och ger oss ut på en runda och plockar upp skräp imorgon! För min egen del ska jag se hur mycket skräp jag hittar på vägen upp till onsdagens träningspass på Bondberget med Team Nordic Trail JKPG. Givetvis är tanken att detta inte ska bli en tillfällig grej utan något jag gör regelbundet. Häng med du också!

Så vad kan du göra?

Ge dig ut med en kasse i handen och plogga loss! Haka gärna på ploggningen på sociala medier och hashtagga med #hållsverigerent #plogga #ettskräpomdagen #enkanintegöraalltmenallakangöranågot och andra relevanta taggar. Bor du i Stockholm kan du dessutom hänga på Erik och gänget och plogga. Samling 08.00 vid Park Inn by Radisson Stockholm Hammarby Sjöstad. Själv har jag planer på olika evenemang sammankopplade med ploggning här i Jönköping. Ett skräpsamlingslopp på Vätterstranden är en idé jag burit på länge. Kanske blir det verklighet till sommaren!

Lite fakta från Håll Sverige Rent om nedskräpning.

Värsta skräpet: Fimpen! Ca 1 miljard fimpar slängs i Sverige varje år. Usch och fy! 80 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket. Så inte nog med att folk rök och snusar och förgiftar både sig själva och i värsta fall omgivningen, de kan dessutom inte slänga sitt skräp efter sig. Illa!

Till havs! Ut med kusterna och i havet är plast den värsta boven. Naturen klarar inte av att bryta ned plasten helt utan den blir till små partiklar som kan tränga in i de marina djurens celler. Begreppet plastanka får en helt ny mening… Illa! 

Olagligt?!? Jupp. Det är olagligt att skräpa ned på allmänna platser. Det finns en nedskräpningsbot på 800 kr som polis kan ge på plats för förseelsen. Enligt Riksåklagarens föreskrifter är handlar det om då någon skräpat ned med små mängder skräp, till exempel snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor, olika typer av dryckesförpackningar, engångsgrillar och andra engångsartiklar. Här tänker jag direkt på Vätterstranden i Jönköping igen. Tänk en patrullerande polis en sommarkväll. Polisen skulle inte bli populär men den skulle definitivt göra samhället en stor tjänst.

Håll Sverige Rent Otrygga platser

Otrygghet. Skräp och en upplevelse av otrygghet går hand i hand och sen ska vi inte tala om vad det kostar samhället att försöka hålla rent.  Själv vill jag att mina barn ska växa upp i en trygg miljö där det är självklart att bara lämna fotspår ute i naturen.

Håll Sverige Rent - Bara fotspår!