Om mig

Vill du kontakta mig?

Skicka ett mail till trailupptechloparen@gmail.com

Om mig

Mitt namn är Johan Brodén och jag arbetar som grundskollärare. I min barndom älskade jag att vara ute i skogen. Mina kompisar och jag byggde kojor, lekte och upptäckte natur och mark. Min löparkarriär startade i tidig ålder med orientering. Sen dess har jag alltid löptränat till och från och samtidigt provat på en hel del sporter.

Men sen sommaren 2011 kan man väl kalla mig gravt löpberoende. Jag har alltid skarpt ogillat att springa på asfalt och med min bakgrund i orientering blev det i vuxen ålder fullt naturligt (med betoning på natur 😉 ) att löpträna på stigar i skogarna runtomkring Jönköping där jag bor. Så småningom vågade jag mig även utanför stigarna och började upptäcka naturen på riktigt. Började läsa allt mer om löpning och förstod att det jag höll på med kallades för traillöpning.

Intresset för traillöpningen bara ökade och ökade. 2013 började jag blogga, testade trailskor och sprang mitt första traillopp och upptäckte att det fanns utrustning som underlättade traillöpningen en hel del. Sen dess kan man väl säga att intresset övergått i en brinnande passion och nu är jag platschef för Team Nordic Trail i Jönköping och jag skriver även nyheter på Team Nordic Trails nyhetsblogg Trailnytt. Nu är mitt mål att driva en heltäckande traillöpningssida där du hittar allt om det senaste inom traillöpning, guider för vilka skor och vilken utrustning du ska använda dig av och allt om olika lopp, träning, energi- och vätskeintag och vad som händer i Team Nordic Trail. Helt enkelt:

Din kompass på stigarna mot äventyren, upplevelserna och rätt utrustning!

Trail + upptech + löpning?

Texten nedan var mitt allra första blogginlägg och med den försöker jag sammanfatta lite vad trailupptechlöpning är för något.

Likt en vind som böljar fram genom ett fält springer du fram genom skog och mark. Du hör fåglar som kvittrar, solstrålarnas hetta sveper ner mellan lövverket och värmer din hud samtidigt som en svag bris fylld av skogens dofter ilar mot dig. Tid är inte målet. Att ta sig från punkt a till b är inte målet. Att upptäcka är målet. Vad finns bakom nästa backe? Var kommer jag om jag springer över det här fältet? Vad döljer sig egentligen bakom den där dungen? Hur är utsikten från den där bergstoppen? Kan jag springa genom det här kärret?

Att ta den enklaste vägen dit är inte heller det viktigaste. Desto trassligare och smalare stigar desto bättre. Gärna lämna stigarna, ta sig an utmaningen och ge sig ut i det okända. Ensam med naturen. Upptäcka. Fart är bara en bonus. Backar, hinder, stock och sten likaså. En naturlig utmaning som bidrar till upplevelsen. Låt dina tankar löpa lika fritt som dig själv. Inget hindrar varken dem eller dig. Njut av farten och friheten.

Att min sida heter Trailupptechlöparen har inte med att göra att jag är dålig på att stava utan det beror på att UppTech står för en ordvits. Under min trailkarriär har jag hela tiden uppgraderat och förbättrat mina skor och utrustning, kort och gott UppTech:t 🙂 Spana gärna in mina UppTech-artiklar där du kan läsa om de senaste skorna och utrustningen.

Om mig

Bakom nästa backkrön

Här kan du läsa om vilka lopp, träningsläger och liknande saker jag planerar att genomföra inom den närmsta tiden!

Mitt stora projekt i mars är att genomföra VätterVyernas Ultra Trail, ett socialt långpass där vi springer från Bankeryd via Jönköping och Huskvarna till Vista Kulle.

Sen drar tävlingssäsongen igång på allvar och i slutet på april blir det först ett återbesök på mitt barndomsberg Billingen för det mycket trevliga loppet Billingen X-Trail.

Två veckor senare bär det av till västkusten för vårens stora lopp för min del och förhoppningsvis en förbättring av min tid samt minst lika fantastisk upplevelse som förra året på Soteleden Terrängmarathon

Sen är det återigen dags att tävla på hemmaplan och förhoppningsvis är vi ett riktigt stort gäng från Team Nordic Trail Jönköping som tar oss an Vilden X-Trail i Taberg 29/5.

Under sommaren hoppas jag på att springa Billingen Trail Marathon som uppvärmning inför årets stora mål: Axa Fjällmaraton. Det ska bli oerhört roligt och spännande att ta sig an den nya bansträckningen och återigen njuta av den härliga fjällnaturen!

Om mig

Upptrampade stigar

Här kan du läsa om mina traillöpningsäventyr hittills!

 • sep 2014

  Salomon Trail Tour IKHP 21 (23) km – 6/9 2014

  Hade faktiskt helt ok känningar innan loppet. Mycket bättre uppladdning än inför Mullsjö med ordentligt med sömn, bra känsla i höger lår och bara några snoriga rester av förkylningen kvar. Sen hade ju min träning de senaste veckorna varit allt annat än optimal så jag visste inte riktigt var jag stod rent konditionsmässigt. Visste att banans inledning skulle vara riktigt kuperad så jag tog det relativt lugnt och började sen plocka placeringar tills fältet stabiliserade sig och vi var ett gäng som höll samma tempo i två-tre km. Men sen hände det som inte fick hända.

  I en oerhört geggig uppförsbacke så visar det sig att vi är ett gäng på fyra personer som helt missar den lilla snitseln som satt till vänster på stigen och fortsätter rakt fram på den breda stigen som vi var på eftersom vi nog alla hade fullt upp att kolla var vi satte våra fötter. Här skulle arrangörerna helt klart haft en avspärrning eller iaf en pil som pekade åt vänster. Vi kom ut vid ett hus där det gick en stor hund lös som började skälla på oss och gick ungefär två meter ifrån oss när vi sprang förbi. I det läget var jag väldigt glad att jag inte sprang först i vårt gäng och här hade jag även min pulstopp under loppet 🙂

  Vi letar febrilt efter fler snitslar, spanar efter folk framför oss och försöker hitta löparspår på den grusväg som vi nu springer på men till slut får vi helt enkelt bara kapitulera för den enkla sanningen att vi har sprungit helt fel. Vi vänder tillbaka och måste passera den löst gående hunden en gång till. I samma veva möter vi ännu en löpare som sprungit fel. Ett tydligt tecken på att det är en arrangörsmiss när flera olika löpare springer fel på samma ställe. När vi väl hittar tillbaka och kommer in på rätt väg och sen kommer till nästa kilometermarkering inser jag att vi sprungit ungefär 2.5 kilometer extra. Riktigt tungt med tanke på att det ändå kändes rätt så bra idag. Vi plockar platser men det börjar bli mentalt jobbigt att veta att loppet är kört rent tidsmässigt sett, Då jag haft skadekänningar senaste veckorna och varit förkyld så är jag ändå väldigt nöjd med att jag slutför loppet även om jag säkert kunde ha pressat mig mer på slutet. Men det var oerhört lockande att bara svänga av mot målet när man närmade sig på slutet och gena för jag skulle ändå ha sprungit längre än vad de övriga deltagarna hade gjort.

  Banan var riktigt utmanande och oerhört vacker, arrangemanget i övrigt var kanon och det var väldigt roligt att tjöta med en massa folk före och efter loppet.

  Tid: 2.13.17. Placering: 45 av 67

 • aug 2014

  Mullsjö X-trail Halvmarathon – 30/8 2014

  Efter Axa drog jag på mig en segdragen förkylning samt att jag blev småskadad första passet med TNT när jag körde alldeles för hårt i intervallerna. Så uppladdningen inför Mullsjö X-trail hade bestått av en och halv veckas vila och förkylning. Jag gav mig ut kvällen innan på en kort runda och kollade att låren kändes ok. Själva loppet fick bli ett långpass med lite högre hastighet än vanligt. Mycket folk igen, både i spåren och som hejade på. Väldigt bra arrangemang som jag verkligen kan rekommendera! Sprang mer än fyra minuter långsammare än 2013. Får ta revansch 2015!

  Tid: 1.49.25. Placering: 49 av 146

 • aug 2014

  Axa Fjällmaraton 43 km 1800 höjdmeter – 9/8 2014

  Jag springer mitt första fjällmarathon och det är helt fantastiskt! Både fantastiskt jobbigt och makalöst vackert, oerhört roligt och så skönt att klara av något som man tränat så länge till.

  Tid: 06.06.18. Placering: 282 av 609

 • jul 2014

  Kolmården Trail Marathon – 5/7 2014

  Premiär i dubbel bemärkelse! Jag springer mitt första marathon och första upplagan av Kolmården Trail Marathon. Härligt och väldigt varmt väder, skönt snack och gött sällskap av bl.a. Team Fillinge Ultra och SportStuff på den fina banan som bjöd på en oerhört jobbig avslutning. Mycket nöjd med att ha genomfört min första mara någonsin samt att jag kom på 16:e plats!

  Tid: 04.46.45. Placering: 16 av 83

   

 • jun 2014

  Salomon Trail Tour Skatås ”Fem Ryggar” 21 km – 7/6 2014

  Strålande väder, fantastiskt utmanande och rolig bana, jag tappar en sko och springer med en sula i handen 🙂 Salomon Trail Tour Skatås levererar igen!

  Tid: 2.03.06. Placering: 49 av 171

 • maj 2014

  Vilden X-Trail 10 km – 31/5 2014

  Jag smackar upp ett Team Nordic Trail-tält på tävlingsområdet och promotar vår uppstart i Jönköping. Sen får vi springa en riktigt utmanande bana med mycket obanat upp på Tabergstoppen och sen ner igen. På vägen passerar jag ett sponsrat gyttjehål. Det är inte var dag det 🙂

  Tid: 55.42. Placering: 39 av 133

 • apr 2014

  Billingen X-trail Challenge 10 km – 26/4 2014

  Härligt lopp på mitt barndomsberg där jag knep min första topp tio-placering någonsin och lärde mig fördelen med att ligga efter 🙂

  Tid: 54.27. Placering: 9 av ?

 • jan 2014

  Winter Run Göteborg 10 km – 18/1 2014

  Vann en startplats i Winter Run och fick springa i mysiga Slottsskogen i Göteborg som verkligen lystes upp av alla löpare!

  Tid: 40.38. Placering: 32 av 318

 • Dec 2013

  Förra årets galnaste runda
  Jag springer runt Bankarna. Inget ovanligt kanske då jag springer där ofta. Jo, denna runda var sjukt galen för jag sprang runt Bankarna strandvägen vilket är lättare sagt än gjort! Geggig adrenalinpumpande ska jag hinna springa på skrå utan att ramla håller den här grenen som jag lägger all min kroppstyngd på-löpning.

 • Nov 2013

  Löprundan som Gud glömde
  Blixtar och dunder, magiska skounder. Icebug Acceleritas3 RB9X visar vad de går för!

 • okt 2013

  Linköping XC-race 10 km – 19/10 2013
  Underbart teknisk bana som jag förhoppningsvis springer fler år. Bra arrangemang och bra väderförhållanden. Och jag spydde. Igen.
  Tid: 51.11. Placering: 37 av 120

 • aug 2013

  Mullsjö X-Trail Halvmarathon – 31/8 2013
  Min första halvmaratävling. Härlig publikfest! Kanonbra arrangemang och en tävling jag hoppas jag kan springa varje år.
  Tid: 1.45.12. Placering: 38 av 138

 • aug 2013

  Blodomloppet 10 km – 20/8 2013
  Mitt första millopp under 40 minuter. Liter oväntat då jag inte alls tränat fart och i och med att jag sprang fyra mil till Bunn drygt en vecka innan. Dock hade jag laddat med tre tårtbitar på jobbet innan. Tårta = Succé! Att ingen tänkt på det tidigare! Och jag lyckades anmäla mig till Axa Fjällmaraton samma dag! DubbelVinst!
  Tid: 39.54. Placering: 72 av 1176

 • aug 2013

  Alla stigar bär till Bunn?
  Min hittills längsta löprunda och ett minne för livet. Ett riktigt löparäventyr och jag ser fram mot att göra fler liknande pass i framtiden.

 • jul 2013

  Södra Vätterleden: SolnedgångspassDelux
  Jag utforskar en bit av Södra Vätterleden i magiskt solnedgångsljus. Upptäcktslöpning när den är som bäst!

 • jun 2013

  Salomon Trail Tour Skatås 12.6 km – 8/6 2013
  Jag har lärt mig lite av rookiemisstagen och kommer underfund med att jag är en hejare på utförslöpning. Fantastiskt varierad och rolig bana.
  Tid: 1.11.50. Placering: 44 av 199.

 • maj 2013

  Salomon Trail Tour Kolmården 10 km – 25/5 2013
  It’s all about smiles, not miles – Härlig slogan från mitt första Salomon Trail Tour-lopp. Jag gör rookiemisstag, spyr, fastnar i ett kärr och allt är underbart!
  Tid: 54.26. Placering: 13 av 40.

 • aug 2012

  Blodomloppet Jönköping 10 km – 21/8 2012
  Troligtvis det lopp jag tränat mest specifikt inför hittills. I och med att det är på hemmaplan kunde jag anpassa träningen och testa banan och formtoppa. Jag hade ännu inte gått ner mig djupt i trailträsket och allt träningsfokus under året låg på det här loppet. Hade satt upp ett mål om att springa snabbare än 43 minuter. För att sätta extra press på mig själv så berättade jag även målet för kompisar och arbetskamrater. Vid den här tiden var det ett väldigt högt satt mål tyckte jag för jag hade knappt hållit den hastigheten som behövdes i fem kilometer på träning innan loppet.

  Vädret var härligt och hela loppet gick kanon även om jag kanske öppnade lite väl hårt, men det finns en flaskhalsbro efter ca 200-300 meter som stoppar upp massor med folk så man får kuta som en gnu i början. Familjen skulle heja på mig i en park nära där vi bor efter ca fyra kilometer, men jag såg dem inte. Började tappa mod och ork, men då stötte jag på en arbetskompis som hejade och skrek på mig och OJ! vilken energi det gav. Femte och sjätte kilometern var riktigt tunga men sen började det kännas som att mitt mål var möjligt.

  Vid målgången hade de en tidtagningsklocka uppe och när jag närmade mig så såg jag till min stora glädje hur jag höll på att klara mitt mål. Jag spurtade in på 42.57 och där och då kändes det som att jag hade vunnit VM-guld och jag nästan trodde att det skulle ploppa upp något tv-team och intervjua mig. Jag var ju helt fantastisk! Istället fick jag en goodiebag med en knallgul Blodomloppet t-shirt och en liten medalj. Men jag var ändå extatisk och dessutom var jag nu ca tre minuter före min träningskompis som var sex sekunder efter mig på Lidingöloppet innan. Hittade den här filmen på hur jag i blå t-shirt spurtar in i målet halvt död =]  http://www.racetimer.se/sv/runner/show/2289423?layout=racetimer&race_id=812#.UuAukNIRnGg Jag hade förbättrat min min/km tid med drygt en halv minut sen Lidingöloppet vilket kändes kanon. Från 4.52 på Lidingö till 4.18 på Blodomloppet.
  Tid: 42.57. Placering: 145 av 1098

 • sep 2011

  Lidingöloppet 15 km – 24/9 2011

  Började löpträna seriöst i juli 2011 inför mitt första riktiga lopp i vuxen ålder. Två kompisar och jag skulle upp och springa korta Lidingöloppet och målet var givetvis att vara snabbast. Det var jag också, men det var olidligt jämnt och spännande mellan en av mina kompisar och mig, det skiljde bara sex sekunder på sluttiden. Det kunde man leva på länge sen! =] Sluttiden stannade på 1.13.02 efter en saftigt fet spurt på upploppet. Känslan i benen när jag var i mål var att de bara ville fortsätta springa. Innan hade jag aldrig sprungit så långt och hade som mål att springa snabbare än 5 min/km vilket jag lyckades med.

  Tid: 1.13.02. Placering: 254 av 4422

Back to Top