JanuariJakten2015 avklarad!

Under hela januari har vi spridda över hela Sverige varit ett gäng löpare som varit ute och jagat höjdmeter. Många har pressat sig själva och uppnått resultat de aldrig har varit i närheten av tidigare. Vi har delat våra krämpor, känt glädjen när någon har lyckats, visat vackra vyer för varandra, hejat på varandra både i medgång och motgång, inspirerats av de som gör saker som känns omöjliga och haft en väldigt rolig månad.

JanuariJakten2015Logo

Vad går JanuariJakten ut på kanske du som nytillkommen läsare undrar? Konceptet är enkelt. Vintermånaderna består ofta av mycket distansträning för många löpare. De flesta traillopp bjuder oftast på en hel del backar och andra trevligheter där det kan vara bra att komma förberedd så att man kan cruisa på stigarna med stil. Då krävs det en hel del träning både uppför och icke att förglömma även nedför. JanuariJakten går ut på att samla höjdmeter. Man skräddarsyr själv sin egen utmaning, men en grundstomme är att utgå från antalet hårt införskaffade höjdmeter i december och sen multiplicera det med 1.5, dvs en ökning med 50%. Ett perfekt tillfälle att jobba bort alla de där extra kalorierna som brukar smyga sig in i kosten runt jul. De flesta deltagarna har utgått från enbart positiva höjdmeter (uppför) medan en del har kört både uppför och nedför (negativa). Extra roligt för i år (Jag drog igång JanuariJakten förra året) var att två olika lopp var med och sponsrade med startplatser, Stockholms Brantaste samt Kolmårdstrailens och deras Kolmården Vertical. Lopp där det är en klar fördel att ha sprungit en och annan backe innan.

sb-logo-mail-header

Kolmårdstrailenlogo

För egen del hade jag kört på ganska hårt i december och hade för mig höga 2352 positiva höjdmeter. Multiplicerat med 1.5 hamnade jag på 3528 höjdmeter. Verkligen något att bita i alltså. I början av månaden körde jag oftast ett pass där jag sprang till en lång och relativt brant backe vid bankarna här i Jönköping och bara sprang upp och ner i en den massa gånger och sprang hem. Men sen kom en alldeles förträffligt oläglig förkylning i vägen för allt jagande av höjdmeter samt i samband med det även ett helt fantastiskt ledarkonvent med Team Nordic Trail.

150103 Gryningslöpning

Min ”nötarbacke” i början av januari

Förkylningen var segdragen och det var först runt den 16:e januari som jag kände mig tillräckligt frisk att ta mig an lite mer rejäla backar. Upp till Bondberget och mata vändor i Järabacken. Sådana pass hade jag aldrig kört förut utom när vi sprungit intervaller där med Team Nordic Trail eller kortare intervaller på egen hand. Det kom att bli rätt många sådana pass för att jag över huvud taget skulle ha en chans att klara mitt mål på 3528 höjdmeter. Men jag kom att börja gilla sådana här pass. Även om det är riktigt tungt uppför och man orkar definitivt inte springa hela vägen varje vända så känner man snabbt att man blir starkare och man får alltid en helt fantastisk utsikt som belöning på toppen av backen.

Järabacken 150127

Min ”nötarbacke” i slutet av januari 😉

Till slut lyckades jag i alla fall klara mitt mål, men det krävdes att nästan vartannat pass gjordes i Järabacken sista veckan. Totalt stannade jag på 3630 höjdmeter och målet var 3528. Riktigt nöjd med att ha klarat mitt mål och jag tar med mig den nyfunna glädjen i riktigt saftigt möra backpass. Det kommer bli fler sådana! Jag tror definitivt att jag kommer att ha stor nytta av den här träningen inför den kommande säsongens alla lopp. Backträning är som styrketräning för traillöpare.

Men det roligaste med hela Januarijakten2015 har inte varit att jag klarade mitt mål utan att dela den gemenskap som funnits kring evenemanget. Folk som tröskar på helt ohyggliga mängder höjdmeter, alla härliga bilder som folk lagt upp och följa folk på vägen mot sina uppsatta mål. Att den som gjorde flest höjdmeter av alla och som vann en av startplatserna i Stockholms Brantaste sprang över 15000 (!!) höjdmeter är beundransvärt! Här kommer ett litet bildspel från några av alla de bilder folk lade upp och förhoppningsvis är vi ännu fler som jagar höjdmeter nästa år 🙂