Inför Transgrancanaria med Johan & Elov

Till helgen är det dags för årets första stora lopp, Transgrancanaria. Många stora internationella trailstjärnor är på plats för att ta sig an huvudloppet på hela 125 km och 8500 positiva höjdmeter.

2003 var det 63 deltagare som tog sig an utmaningen att korsa Gran Canaria och nu är det över 1400 deltagare från över 20 länder som nervösa och förväntansfulla kommer ge sig av när starten går vid midnatt på fredag (svensk tid). Totalt arrangeras fem lopp under helgen. Läs mer om dem nedan.

  • Trans Gran Canaria: 125 km. +8500 höjdmeter. Maxtid 30 timmar.
  • TGC Advanced: 84 km. +4700 höjdmeter. Maxtid 22 timmar.
  • TGC Maraton: 44 km. +1365 höjdmeter. Maxtid 12 timmar.
  • TGC Starter: 32 km. +818 höjdmeter. Maxtid 10 timmar.
  • TGC Promo: 17 km. +470 höjdmeter. Maxtid 6 timmar.

Transgrancanaria2Några av de stora internationella namnen som gör upp om segern är spanske Iker Karrera, Anton Krupicka, Gediminas Grinius, Carlos Sa, Paulo Bartoló, Yan Long-Fei, Brendan Davies och norske Sondre Amdahl. Sen finns det även några svenska löpare att hålla koll på. Skimo/traillöparen André Jonsson med en fjärdeplats på Axa Fjällmaraton 2013 är ett namn att spana in lite extra, men de två kanske mest välkända svenska löparna som i år ska ta sig an den längsta distansen är Johan Lantz och Elov Olsson. De båda bästa kompisarna har imponerande resultatlistor och har varit nere och tränat på Gran Canaria i en månad inför loppet.

Tillsammans med norske Sondre Amdahl som numera bor på Gran Canaria har de rekat hela banan och fått till massor med höjdmeter och distansträning. Elov loggade över 300 km en vecka och både Johan och han är riktigt taggade inför loppet. Internationellt sett är Johan och Elov inte så välkända men det här kan bli året som de slår igenom med dunder och brak. Johan hade en fin sjätteplats på Advanced-loppet på Transgrancanaria förra året trots att de missade starten då och han vann även Kullamannen Ultra och kom trea på Axa Fjällmaraton förra året. Elov gick från klarhet till klarhet under 2014. En imponerande seger på premiärloppet av Sweden Sky Race 24 följdes upp med nytt nordisk rekord på 24-timmarslöpning inomhus i december då Elov sprang över 25 mil! Elov satsar även mot VM i 24-timmarslöpning i april. Johan & Elov har en egen blogg på Runner’s World där du kan läsa om deras eskapader och de gav nyligen en intervju inför loppet som du kan läs här.

Det ska bli oerhört spännande att följa de båda svenskarna imorgon och om du vill så kan du följa deras framfart live på den här länken: http://transgrancanaria.livetrail.net/

Johan har startnummer 153 och Elov 137. Skrällfaktorn är hög för dessa herrar och Johan har som målsättning att hamna bland de fem bästa. Om det går vägen kan du se framåt eftermiddagen på lördag då de beräknas vara i mål. Vi på Trailnytt lyckades få tag på herrarna innan loppet och de fick då svara på tio korta frågor i ett segment som vi kallar ”Trail eller asfalt?”. Detta är ett segment som vi kommer att köra återkommande när vi intervjuar olika trailprofiler och nu är det alltså premiär med Johan & Elov. Kortfattat så innebär trail något bra och asfalt något dåligt. Tycker man både och och så har vi fyllt i både trail och asfalt.

 

trailellerasfalt

Johan

Nolldropp

 traillogo

Minimalistiska skor

 traillogo

Vadkompression

 traillogo

 asfalt

Löparglasögon

 traillogo

 asfalt

Hokaskor

 traillogo

Löpband

 traillogo

Metalldubbadeskor

 asfalt

Löpning + musik/pod

 asfalt

Asfalt

 traillogo

Tidslopp – Ex 6h

 asfalt

 Elov

Nolldropp

 traillogo

Minimalistiska skor

 traillogo

Vadkompression

 asfalt

Löparglasögon

 traillogo

 asfalt

Hokaskor

 asfalt

Löpband

 traillogo

Metalldubbade

skor

 traillogo

Löpning + musik/pod

 traillogo

Asfalt

 traillogo

Tidslopp

Ex 6h

 traillogo  asfalt

Som man kan se är minimalistiska skor och nolldropp som går hem hos både Johan & Elov. Lite intressant är att asfalt och löpband är något som båda gillar. Det brukar råda rätt delade meningar om dessa påfund hos oss traillöpare. Sist men inte minst kan väl också nämnas Elovs tvetydiga inställning till tidslopp. Trots att han alltså ska springa VM i 24h så är han inte helt övertygad om att tidslopp är grejen!

Trailnytt önskar båda två stort lycka till imorgon och vill även tipsa alla läsare om Mimmi Kotka som springer damklassen med startnummer 647. Med en andraplats på UltraVasan och en tredjeplats på Axa Fjällmaraton förra året så har även hon skrällchans! Mycket spännande imorgon! Vill du se hur loppet verkar så kolla på filmen från förra året här nedan.