Höstens hetaste sko? Salomon S-Lab Speed

Även om vi bara är i startgroparna på den svenska sommaren så passar vi på Trailnytt på att blicka framåt. Idag ska vi kika närmare på höstens stora skonyhet från Salomon. När det drar ihop sig för de där leriga, blöta höstrundorna ute på stigarna kan det vara gött att dra på sig ett par skor med rejäla dobbar och som erbjuder lite skydd mot väta och smuts. Salomon S-Lab Speed kommer nog att bli mångas favoritsko under hösten och vintern då den även lämpar sig ytterligt för löpning i snö.

Speed

Salomon S-Lab Speed (Alla bilder är från Castleberg Outdoors)

Speed är en vidareutveckling av välkända Salomon S-Lab Fellcross-serien. De största nyheterna är att skon har fått en annorlunda gummiblandning i sulan som ska vara bättre på blöt sten samt att vikten är mycket lägre.

SpeedSula

Den nya sulans gummiblandning ska vara ”klibbigare” och erbjuda bättre fäste på blöt sten och andra jämna underlag. Man har skalat av en avsevärd del av skons vikt jämfört med föregångaren Fellcross 3. Nya Speed väger 265 gram i storlek 42.5 jämfört med 300 gram i samma storlek för Fellcross 3. En klart positiv utveckling och vi på Trailnytt hoppas på att kunna testa skorna till hösten och ge en utförlig recension om uppdateringen av greppet. I övrigt är det mycket som är likadant på skon, men det kan man förstå för Fellcross 3 är en toppensko som är svår att förbättra markant.

SpeedOvan

En av detaljerna jag gillar med skorna är plösskyddet. Plösen fäster i sidorna vid snörningen som du kan se på bilden ovan, så att lera, småsten och annat smuts inte ska ta sig in i skon vilket annars kan hända rätt lätt om man springer i terräng med mycket lera, väta eller off-trail.

SpeedSida2

Skons nya design tycker jag personligen är väldigt snygg. Fellcross 3 var också den en mycket vacker sko, men Speed är ändå en klar förbättring. Snygg, stilren och på något sätt ser den lite badboyaktig ut.

SpeedSida1

Speed är utrustad med Salomons ”Fell Running”-läst som också erbjuder skydd mot väta och samt förbättrad våtvikt. Skorna har precis som föregångaren ett dropp (höjdskillnad mellan fram- och baksula) på 4 mm. Nedan finns ett litet videoklipp där man kikar lite närmare på skon.

Salomon S-Lab Speed

Salomon S-Lab Speed kommer definitivt vara värd sin väntan och fast vi ska få njuta av en skön sommar (förhoppningsvis) så är det nästan så man längtar lite efter de härliga höstfärgerna, en lite brant och lerig teknisk utförsbacke där man bara kan blåsa på för fullt och njuta av farten och kan lita på skornas grepp och stabilitet.


/ Johan Brodén

”Dä ä bare å löp!”