Haglöfs L.I.M. Low GT – Klockren hybridsko för den aktiva föräldern

Som förälder är det extra viktigt att kläder och skor fungerar bra i alla väder. Barn behöver ut och leka oavsett om det regnar, snöar eller är strålande solsken. Jag har under min tid som föräldraledig med mina två äldsta pojkar börjat uppgradera min uteleksgarderob och tänkte skriva lite recensioner om olika produkter jag är nöjd med och som jag använt mycket. Först ut är ett par skor som jag använt oerhört mycket senaste året, Haglöfs L.I.M. Low GT.

Haglöfs LIM Low GT

Skorna ingår i Haglöfs L.I.M.-serie, Less Is More. Produkter som ska vara oerhört lätta och samtidigt vara funktionella. Den här versionen av skon är i Gore-Tex men det finns även utan. Men just att den är i Gore-Tex är en av skons absoluta fördelar för dig som är förälder och vill ge dig ut på äventyr med dina barn.

Design

Skorna har en sober design i svart med en sula i ljusblått för att piffa upp det hela med lite färg. De fungerar alldeles utmärkt att ha på sig till vardags med ett par jeans likväl som du kan ge dig ut på vandring, leka på lekplatsen eller sparka lite boll.

Ovandel

Skons ovandel är också ett stort plus. Den är väldigt mjuk och skön och inte lika stel som ”vanliga” vandringsskor. Gore-Tex-membranet fungerar utmärkt när det gäller att hålla väta ut. Dock är skon låg och påminner mer om en löparsko än en vandringssko så man får givetvis se upp med hur djupt man trampar. L.I.M. stod ju för Less Is More och det innebär att skon är extremt lätt. 250 gram per sko i storlek 42 är i klass med många toppmodeller när det gäller trailskor.

Haglöfs LIM LOW GT Sula

Sulan

Skon är utvecklad med Asics (Haglöfs ägare) och innehåller deras AHAR+-teknologi, GEL i hälen samt något som kallas Wet Grip Rubber. AHAR+ är en speciell gummiblandning och GEL är för ökad stötdämpning. Wet Grip Rubber bygger tydligen på att man har i risskal i gummiblandningen och det ska ta hål på vattnets ytspänning vilket ska förbättra greppet på hala och blöta underlag. Detta fungerar tyvärr inte jättebra. Är det väldigt lerigt eller blöt är skons grepp inte toppklass, men fullt funktionellt. Dobbarna är relativt korta och symmetriska så det är inte så konstigt att greppet inte blir det bästa. Men samtidigt så kanske man vanligtvis som förälder inte ger sig ut på de brantaste, lerigaste och blötaste platserna med sina barn. Men när vi var uppe med Team Nordic Trail i Edsåsdalen och TrailKidsen och jag hade bestigt Vällistes topp och var på väg ned för en slalombacke till Trillevallen då gjorde jag allt en rejäl vurpa i den branta backen. Här nedan kan du se en liten film från vårt äventyr i Edsåsdalen!

Användning

Skorna och jag har tillbringat massor med mil tillsammans i år. Mina två äldsta pojkar har fastnat för att gå långa promenader i naturen och upptäcka olika vandringsleder (Yay! 🙂 ) och vi har betat av de flesta motionsspåren under en mil här i trakten av Jönköping. När vi vandrar så passar killarna oftast på att springa fort i utförsbackarna så då har jag även fått testa lite hur skorna fungerar som löparskor. Och de fungerar faktiskt väldigt bra som löparsko också. Då vi oftast gått och sprungit på stigar så har skorna fått bekänna färg flera gånger och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med dem. De är oerhört sköna, du slipper att bli blöt om fossingarna om du kollar var du sätter fötterna och de är snygga oavsett om du är på väg till jobbet, vandrar i fjällen eller springer i full fart efter en femåring och en treåring utför en härligt brant backe. Den enda nackdelen är de smala snörena. Man behöver alltid knyta dubbelknut och de går oftast upp om man springer en längre bit. Men det löser man enkelt med ett par nya snören.

Jag kan varmt rekommendera dessa hybridskor som fungerar till det mesta. Jag gillar skarpt när man kan använda en produkt till många aktiviteter. Med dem på fötterna har du inga ursäkter för att inte ge dig ut om det spöregnar och du helst vill myspysa inne. Ut och lek och hoppa i några vattenpölar, bara de inte är för djupa 😉