FKT – Fenomenet som är här för att stanna?

Fenomenet FKT, Fastest Known Time, går ut på att man ska springa en speciell sträcka eller till några speciella punkter så fort som möjligt. Internationella trailstjärnor håller på med det på sitt eget sätt som Kilian Jornets projekt ”Summits of my life” men det har även börjat ploppa upp utmaningar lite här och där i Sverige. Vi på Trailnytt tänkte försöka göra en sammanställning av roliga FKT:s i Sverige. Först tänkte vi presentera tre olika utmaningar och känner du till någon mer så tveka inte utan tipsa oss så att vi kan göra en ordentlig sammanställning.

Kullamannen FKT

Traillöpning och Kullaberg är två begrepp som fungerar väldigt bra ihop. Teamet bakom Kullamannen har satt ihop en riktigt saftig FKT-utmaning där man ska ta sig till tio platser på Kullaberg. Det går att köpa karta och sen är det bara ge sig ut på den 10,2 km långa banan och börja stångas med de 660 höjdmeterna som väntar innan du tagit dig runt.

Kullamannen FKTFör den som är sugen på att se hur det ser ut lite längs med banan så kan man kolla in filmen nedan.

FKT Skatås Ryggar

Loppet Skatås Ryggar i Göteborg är en riktig trailfest och de har också knåpat ihop en FKT-bana där man ska ta sig till fem ryggar, dvs fem toppar och dessutom ta sig an slalombacken Brudarebacken. Här finns ingen speciell bana utan man ska helt enkelt hitta en så snabb väg som möjligt. Det finns karta att köpa men man kan även ladda ned från deras sida.

Besegra Trappan FKT

Sist ut är en lite annorlunda och rätt otrailig utmaning. Besegra Trappan är en utmaning där man ska ta sig upp för en 200 meter lång trappa vid Kvarntorpshögen utanför Kumla. Sen följer man en bana ned. Varje varv är 1115,5 meter och utmaningen går ut på att göra tio varv snabbare än fem timmar och då blir totalsträckan 11,155 km (varav 4270 trappsteg). Sen har man besegrat trappan!

Hjälp oss på Trailnytt att göra en gedigen FKT-lista för hela Sverige! Hör av dig med tips!