Buud springer Tarawera Ultramarathon i Nya Zeeland

Ultra-Trail Worldtouren har kickat igång och årets andra tävling, Tarawera Ultramarathon i Nya Zeeland, går av stapeln till helgen. Vår svenska ultrakung Jonas Buud som varit och tränat i Nya Zeeland inför loppet är en av storfavoriterna.

Carte2016_Utwt-Future

Loppet är 102 km långt med 2755 höjdmeter och det är en distans som bör passa Jonas perfekt som regerande världsmästare på 100 km. Jonas största konkurrent är sydafrikanske Salomonlöparen Ryan Sandes som inte hade något toppentävlingsår 2015 men som har en hel del tunga meriter som seger i TransGranCanaria 125 km 2014 och också en total andraplats i Ultra-Trail Worldtouren 2014. En annan möjlig konkurrent om segern är Jason Schlarb som bland annat har en fjärdeplats i Ultra-Trail du Mont-Blanc 2014 i bagaget. Loppet startar kl 06.00 lokal tid på lördag, vilket faktiskt innebär att det startar redan kl 18.00 på fredag om jag fått tidsskillnaden rätt. Du kan följa loppet här!

Spana in en intervju med Jonas inför loppet nedan.

Ultra-Trail World Tour är en serie tävlingar med riktigt långa och prestigefulla traillopp över hela världen. Årets första tävling var Hong Kong 100 och där vann den oerhört meriterade ultralöparen Francois D’Haene från Frankrike och han slog dessutom banrekordet. Tvåa kom kinesen Longfei Yan och trea litauern Gediminas Grinius som har banrekordet på TransGranCanaria efter förra årets seger och andra fina resultat sen tidigare. Årets förhållanden var riktigt dåliga med mycket vind och kyla och Francois och Longfei kämpade fram och tillbaka om ledningen ända in på sista milen då Francois ryckte och tog segern. På damsidan vann kinesiska Dong Li överlägset med 25 minuters marginal till tvåan. Kolla in filmen från loppet nedan.