Aktiv förälder: Haglöfs Vandra II Pant

För dig som är småbarnsförälder och gillar att vara ute i naturen i alla väder är bra kläder oerhört viktigt. Samtidigt som det underlättar en hel del att veta att man är förberedd och klarar av det värsta som kan erbjudas i väderväg. Sen är det inte helt fel om man snabbt och smidigt kan packa ned kläder som man inte behöver. Själv gillar jag lager-på-lager-principen när jag klär mig för att vara ute och i dag ska vi kolla in ett par byxor som jag använt i princip året om de senaste två åren.

Haglöfs Vandra II Pant

Haglöfs Vandra II Pant

Haglöfs Vandra II Pant Vinter 2

Haglöfs Vandra II Pant är ett par fantastiska byxor i 2-lagers gore-tex. De klarar av en vattenpelare på 28 000 mm och andas relativt bra (RET: <5).  Trots att jag utsatt dem för all möjlig prövning som rutschkanor, åka på rumpan nedför pulkabackar, klättring i branta backar och vandring i fjällen så ser de nästan ut som nya. Det jag gillar mycket med byxorna är att de är snygga, svarta och diskreta men de skriker ändå inte outdoor som en del liknande byxor gör. Som föräldraledig hade jag på mig dem nästan var vi än skulle när vi skulle vara ute då de sitter som gjutna så de passar för alla slags aktiviteter och ändå känns det inte konstigt att ha dem på sig på bussen på vägen till naturen. Byxorna har två fickor på sidorna med dragkedja och en i bak också den med dragkedja. Detta är en klar bonus då du smidigt kan ha med dig mobiltelefonen i fickan utan att oroa dig för att tappa den eller att den ska bli blöt. Kanon! Så länge det inte är väldigt varmt ute så är byxorna sköna att använda, men är det över 20 grader så kan de vara lite varma men är det så varmt så vill man ändå oftast ha shorts istället.

En stor fördel är att de även fungerar alldeles utmärkt för vintrarna här i södra Sverige. Här är det oftast mer blött än snö (tyvärr). Men de gånger det har funnits snö har jag haft på mig ett merinounderställ under och klarat mig utan problem ned till 5-10 minusgrader. Givetvis går det slänga på ett par extra underställsbyxor om man skulle vilja ha dem på sig i ännu kallare väder. Sen kan du bygga snögubbar, kasta snöbollar och åka nedför backar både med pulka eller direkt på byxorna utan problem.

Byxorna har en lite längre dragkedja längst ned på yttersidan där du smidigt kan dra upp om du behöver byta skor eller stövlar. De är också DWR-behandlade (Durable Water Repellent) vilket innebär att de har ett ytskikt som stöter bort vatten. Detta skikt mattas allt eftersom du använder byxorna men det går att köpa så att du kan förbättra skiktet när du tvättar byxorna. Byxorna väger 535 gram i storlek L. Detta innebär att de är relativt lätta, men det går att hitta lättare. Samtidigt är de smidiga att packa med under barnvagnen eller i skötväska/ryggsäck men materialet gör att de är lite stelare än exempelvis löparbyxor.

Haglöfs Vandra II Pant Vinter

Alltid redo för äventyr, stora som små!

Så om du som förälder vill slippa oroa dig för att vara rätt klädd oavsett väder samtidigt som du känner att det är helt ok att ta bussen till stan med byxorna på utan att se för regnställsaktig ut så är det här byxorna för dig. Du slår dessutom två flugor i en smäll och kan använda byxorna på vintern också. Det är relativt dyra, men det har du igen och oftast går det att hitta byxorna på rea om man håller koll. Ser man det som outdoorbyxa, regnbyxa samt vinterbyxa i ett så är det faktiskt ett väldigt billigt alternativ.